Tűztől is véd az autós selyemgubó-gyerekülés

Vágólapra másolva!
Brit mérnökök kifejlesztettek egy gyerekülést, amely baleset esetén tűznek is ellenáll húsz percen keresztül. Ára közel kétszázezer forint lesz.
Vágólapra másolva!

Speciális autós gyerekülést fejlesztettek brit mérnökök, a kagylóformájú modellt Carkoon névre keresztelték. A hátrafelé néző ülés alapja karbonszálas anyag és kevlár keverékéből készül, a váz egyetlen mozdulattal az ajtó felé fordítható, a lehető legjobban leegyszerűsítve a gyerek beültetését és kiemelését.

A Carkoon extrája, hogy baleset, felborulás vagy tűz esetén selyemgubóra emlékeztető légzsákot fúj fel a másodperc törtrésze alatt, ezt kevlárból és tűzálló Nomexből készítik. Húsz percig képes ellenállni a lángoknak a konstrukció, eközben automatikusan tárcsázza a mentőegységeket, közli a helyszín GPS-koordinátáit és hogy gyermek is van az autóban.

A mentőegységek egy gomb megnyomásával tudják az ajtó irányába fordítani az ülést, ezzel együtt a légzsák is felemelkedik. Várhatóan már jövőre elindul a tesztelés utolsó fázisában járó Carkoon értékesítése, ára közel 200 ezer forint lesz Nagy-Britanniában.