Bajban lesz a Mercedes - BMW 328i-teszt

BMW 328i
Vágólapra másolva!
A Mercedesnek fel kell kötnie a gatyáját, mert az új 3-as nem csak az utóbbi évek egyik legszebb BMW-je, hanem a legjobb is. A 328i-ben bemutatkozó kétliteres turbómotor egyszerűen zseniális, csak a hangján kéne csiszolni.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Már csak turbómotorral kapható a 3-as sorozat
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Mi ez, és mi benne az újdonság?

A 3-as sorozat a BMW legfontosabb modellje, hiszen 1975-ös megjelenése óta ez adja ki a bajorok eladásainak 40 százalékát. Tavaly mutatkozott be az F30-as kódnévre keresztelt ötödik generáció, amelyet a korábbi modellekhez hasonlóan Münchenben gyártanak. Az új modellnek ugyanaz a feladata, mint a korábbiaknak: az Audi A4-es és a Mercedes-Benz C osztály felé kell nőni tudásban és eladási darabszámokban is.

Sikersztori

Forrás: BMW
Nagyobb méretei ellenére csökkent a tömege az elődhöz (balra) képest

A 3-as BMW-k eddigi öt nemzedéke mindig is a sportszedánok mércéje volt, 12,5 millió fogyott 32 év alatt, ezzel hivatalosan is a világ legjobban fogyó prémiumautója. Fejlett motorok hosszában elhelyezve, a lehető leghátrább beépítve, emiatt közel tökéletes súlyelosztás, hátsókerék-meghajtás, precíz, hajtási befolyásoktól mentes kormányzás, sportosan elegáns forma. Nem véletlen, hogy a 90-es es években a szárnyát bontogató Lexus is a 3-ast tekintette mintának, amikor a szintén briliáns első IS-t megtervezte. Egészen eddig a pörgős és szép hangú soros hathengeres motorok is a típus egyik vonzerejének számítottak (persze az árlista felsőbb végein), de ez most nagyrészt feláldozta a BMW az emissziós értékek oltárán: soros hathengeres szívómotor már egyáltalán nem rendelhető (a 320i-ben és a 328i-ben négyhengeres turbó van). Soros hathengeres csak turbófeltöltéssel lesz benzinesként (335i) és dízelként (330d, 335d) is. Ez persze a legtöbb vevőt aligha fogja érdekelni, mert - ahogy eddig - úgyis a kétliteres dízel lesz a bestseller.

Gulyás Péter



Fotó: Hajdú D. András [origo]
Hátulról nagyon hasonlít a nagyobb testvérre, az 5-ösre

Hogy néz ki?

Talán az utóbbi évek egyik legszebb BMW-je az új 3-as, ami mondjuk nem túl nagy eredmény, ha abból indulunk ki, hogy a bálna 5-ös GT-hez, vagy a furcsa lámpás új 1-eshez hasoníltjuk. Az én szememben az új 6-os sorozattal vív a szépség díjért. Az új modell leginkább szemből felismerhető, a vesékig érő fényszórója elég egyedi megoldás. Más szemszögből már nem ilyen egyértelmű, hogy melyik modellről beszélünk, ugyanis hátulról kiköpött 5-ös sorozat (persze ez is jól mutat), oldalnézetből pedig az elődjét (E90-est) idézi.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Több mint 9 centiméterrel hosszabb, 5 centimétert nyúlt a tengelytávolság

Az új modell természetesen nőtt, 9,3 centiméterrel hosszabb, 8 mm-rel magasabb. A hátsó térkínálat miatt fontos, hogy öt centiméterrel nyúlt a tengelytávolság is, így már nem lehet kritizálni a hátsó térkínálatot. Az utastér az elődhöz képest feltűnően tágas, a csomagtartó is nőtt 20 literrel (480 literes). Belül még feltünő, hogy a műszerfala nagyon erősen hasonlít a kisebb 1-es sorozatéra, a Sport Line csomag miatt pedig jobb oldaltartású első ülések voltak az autóban. A Sport Line csomag miatt egyébként nem csak a műszerfalon futó csík piros, hanem a kulcs betétje is, valamint a nagyon szép, 18 colos könnyűfém felnik is csak ehhez a csomaghoz járnak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Nem két turbós, hanem kettős leömlésű a turbója

Műszaki tartalom

Az új 3-as sorozat legnagyobb "meglepetése" az, hogy már a benzines kínálat is csak turbómotorokból áll, visszatért tehát a BMW-hez a turbókorszak. Sajnos ennek a hathengeres soros motorok is áldozatul estek, csupán a 335i maradt a régi korszak továbbvivőjeként. A tesztelt 328i nevvével ellentétben már nem egy 2,8 literes szívó benzines, hanem egy négyhengeres, kétliteres turbós erőforrás, amely teljesítményben legalább annyit tud (245 LE), mintha 2,8-as szívómotor lenne. Ugyanez a motor dolgozik a 320i-ben is de csökkentett teljesítménnyel (184 LE, 270 Nm)

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Akár egy 1-es sorozat belseje is lehetne

Elsősorban a nyomatékleadása és a fogyasztása miatt sokkal jobb választás a korábbi szívómotornál, hiszen a Twin Scroll Turbo (vagyis kettős leömlésű turbó) miatt 350 Nm-es maximális nyomatékát 1250-as fordulatszámtól egészen 4800-as fordulatig folyamatosan leadja. Egy átlagember sosem pörgeti efelé az autóját, sőt ilyen nyomatékkal nem is kell. A fogyasztása is ígéretes, hiszen a szabvány ciklus szerinti vegyes átlaga 6,4 liter/100 km, ami több modellből ismerős nyolcfokozatú automatával még 0,1 literrel kevesebb. A kiváló eredmények elérésébe start/stop-rendszer is besegít.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A nyolcfokozatú automata jelenleg a piacon a legjobb

Ebben a modellben is állítható az autó karaktere, a váltó mellett található kis kapcsolóval négyféle üzemmód közül lehet választani: EcoPro, Comfort, Sport és Sport+. Az első talán a legfontosabb, hiszen csak a fogyasztás csökkentésére áll rá, ezért érzéketlen a gázpedál, hamarabb felvált a váltó, és még az energiafogyasztókat (például légkondicionáló) is kikapcsolja, ha nincs rájuk szükség. A Comfort egy teljesen átlagos üzemmód, de a sportnál már agresszívebb az autó. Itt külön konfigurálni lehet, hogy ebben a módban csak a futóművet, csak a hajtásláncot, vagy mindkettőt sportosra akarjuk állítani. A legutolsó mód (Sport+) pedig abszolút a vezetési élményről szól, mindent sportosra állít, és még a menetstabilizálót is kikapcsolja.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A Head Up Display a szélvédőre kivetíti a sebességet, a navigáció utasításait, és a felismert táblákat is

Emellett a tesztautóban rengeteg vezetést segítő elektronika is dolgozott, az ütközésre figyelmeztető rendszertől kezdve a sávváltásra figyelő, a kormányt rezegtető elektronikán át a távolságtartó tempomatig minden. A fontosabb adatokat a szélvédőre kivetítő Head Up Display hasznos, de kiegészítéseként dolgozó táblafelismerő fölösleges, az esetek döntő többségében vagy a korlátozó táblát nem vette észre, vagy a feloldót. Nagyobb BMW-kből ismerős lehet az orrkamera, amely jó ha beláthatatlan kereszteződésbe nem vakon akarunk begurulni. A tesztautó utolsó különlegessége a harman/kardon hifi, amely navigációval, USB és Aux-csatlakozóval kiegészülve tökéletes multimédiás egységként funkcionált.

A cikk még nem ért véget. Kattintson a második oldalra!