Az autósok fele vezetés közben olvas

Vágólapra másolva!
Egy friss európai felmérés szerint minden második autós elolvassa szöveges üzeneteit vezetés közben, pedig tisztában vannak ennek a veszélyeivel.
Vágólapra másolva!

A tanulmány a Ford Európa megbízásából készült, a Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Oroszországban végzett felmérés eredményei szerint a megkérdezettek átlagosan 48 százaléka olvassa üzeneteit vezetés közben. Az olasz vezetők 61 százaléka, az oroszok 55, a franciák és a németek 49, a spanyolok 40, a britek 33 százaléka ismerte el ezt a rossz szokását.

A vezetők kilencvenöt százaléka elismerte azt is, hogy a szövegek írása nagyban befolyásolja a vezetési képességüket és a biztonságot. A megkérdezettek legalább fele úgy nyilatkozott, hogy a reakcióidejük fele olyan gyors volt, ha üzeneteiket olvasgatták a mobiljukon.

A több mint 5500 ember megkérdezésével készített felmérés szerint a német, spanyol, francia brit és olasz vezetők leginkább párjuk üzenetit szokták elolvasni vezetés közben, míg az oroszok figyelmét leginkább egy olyan családtagjuk üzenete vonja el, aki nem a partnerük. A felmérésben részt vevők úgy nyilatkoztak, hogy a legkevésbé a barátaik üzeneteit szokták vezetés közben olvasgatni - kivéve a franciákat és a németeket, akik a munkájukkal összefüggő üzenetekre kíváncsiak a legkevésbé.

Egy belga közlekedésbiztonsági cég fiatalok körében azt is tesztelte, hogy az sms olvasás hogyan hat a vezetésre. Az oktatópályán a fiataloknak nem sikerült pontosan teljesíteni a feladatok, a valós életben összetörték volna az autójukat.