A baleseti statisztikák ferdítésével indokolják traffipaxok kiemelt használatát

Vágólapra másolva!
A rendőrség által közölt baleseti statisztikák szerint évek óta a gyorshajtás a legfőbb balesti tényező, erre hivatkozva foglalkoznak kiemelten a sebességhatárok túllépésének ellenőrzésével. Egy részletesebb baleseti statisztika szerint viszont az abszolút - tehát a traffipaxokkal megelőzhető - gyorshajtók miatt a sérüléssel járó balesetek mindössze 0,8 százaléka következett be tavaly.
Vágólapra másolva!

A rendőrség az év elején jelentette be, hogy idén is kiemelten ellenőrzi a gyorshajtókat, mivel évek óta változatlanul a sebességtúllépés miatt történik a legtöbb baleset. A vezess.hu birtokába került statisztikai adatok szerint azonban a megengedett sebességhatár túllépése (abszolút gyorshajtás) miatt mindössze 124 személyi sérüléssel járó balest történ tavaly, ami a 15 064 járművezetői hibából eredő eset nem egész egy százaléka (0,8%).

A statisztikák szerint ugyancsak gyorshajtásnak minősül az is, ha valaki nem lépi túl az adott útszakaszra vonatkozó sebességlimitet, de nem a forgalmi-, látási, időjárási és útviszonyoknak megfelelően vezet és emiatt szenved balesetet (relatív gyorshajtás). A rendőrség által eddig közölt adatokból nem derült ki, hogy mekkora a relatív és abszolút gyorshajtás részaránya a baleseti okok között. Ez azért lényeges, mert a vezess.hu által közölt adatok szerint a kiemelt és rendszeres rendőrségi sebességellenőrzéssel járművezetők hibájából bekövetkező balesetek alig egy százaléka előzhető meg, legalábbis a tavalyi számok szerint.

Forrás: vezess.hu/KSH