Vágólapra másolva!
A Pioneer fejlesztése egy lézeres vetítő, amely minden eddiginél látványosabban, a szélvédő egész felső felületére képes kivetíteni a navigáció képernyőjét és más hasznos információt.
Vágólapra másolva!

Forrás: Pioneer

Óriási változáson ment át a HUD, vagyis a Head Up Display, amióta a vadászrepülőkből átkerült az autókba. A rendszer lényege, hogy az információkat a szélvédőre, a vezető látóterébe vetíti, hogy a sofőrnek ne kelljen levennie a szemét az útról, így elkerülhetők a figyelmetlenségből bekövetkező balesetek. A gyártók egy része, például a BMW a műszerfalból egyenesen a szélvédő tövébe vetíti a fontosabb műszerek és a navigáció adatait.

Forrás: Pioneer

A PSA konszern a repülős megoldásban hisz és egy kis plexilapra vetíti az adatokat. A Pioneer nagyobbat álmodott, új fejlesztésük szintén egy lapra vetít, amely hasonlít egy napellenzőre. Szintén a sofőr látóterében van, de a korábbinál sokkal nagyobb felületen látható és az útból sem takar ki semmit. A lézeres vetítésű Cyber Navi olyan képet ad, mint a videojátékok, egy komplett animációs felületet vetít az út fölé.

Nézze meg a Cyber Navi bemutatóját!

Az autó orrába épített kamera segítségével érzékeli az előttünk haladó távolságát és a sávokat, felismeri a táblákat és a közlekedési lámpákat is. A készülékhez egy USB-s modem is jár, amely többek között az aktuális forgalomról és az időjárásról is informálja a sofőrt. A Cyber Navi júliusban mutatkozik be Japánban, aki az elsők között szeretne hozzájutni, 300 ezer jenért, több mint 840 ezer forintért veheti meg az alapmodellt.