Francia lehet a következő Opel Zafira

opel zafira tourer
Vágólapra másolva!
Az Opel és a PSA konszern együttműködéséből több közös modell születhet. Német lapok szerint az új Zafirát teljes egészében a franciák fejleszthetik, de ezt az Opel egyelőre cáfolta.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan forr a levegő az Opel körül a német sajtóban, ami nem csoda, hiszen a rüsselsheimi céget nagyon rosszul érintette a gazdasági válság és anyacége, a General Motors csődje. Bár most úgy tűnik, kezd anyagilag rendbe jönni a márka, mégis jó okuk van a takarékoskodásra és a gyártás hatékonyságának növelésére.

Ebben nagy előrelépést jelenthet a GM együttműködése a francia PSA konszernnel, amely lehetővé teszi, hogy meglévő műszaki alapokat cserélgessenek és közös munkával a szokásosnál olcsóbban fejleszthessenek új technológiákat. A német lapok most arról írnak, hogy a sikeres Zafira új generációját már teljes egészében az egyterűek tervezésében nagy tapasztalatokkal rendelkező franciák fejleszthetik.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A Zafirával megjártuk a Genfi Autószalont, tesztünket ide kattintva olvashatja

A németek munkahelyeiket féltik, melyre jó okuk van, hiszen bejelentették, hogy az Astra következő generációja elköltözik Németországból és csak a lengyel, valamint az angol szerelőszalagokon készül majd. Karl-Friedrich Stracke, az Opel/Vauxhall elnöke cáfolta a híreket, bár elismerte, hogy a költségcsökkentő stratégia része a közös termékfejlesztés, de igyekezett megnyugtatni a sajtót, hogy nem kerülnek veszélybe rüsselsheimi munkahelyek a tervező részlegen.

Frederic Saint-Geours, a Peugeot igazgatója egy nyilatkozatban elmondta, hogy a tervek között több új modell műszak alapjainak közös fejlesztése szerepel, köztük kisautóval, középkategóriás modellel, szabadidő-autóval és egyterűvel. Így nem kizárt, hogy egyes Opelek mégis a francia tervezőasztalon kötnek ki.