Guruló bárszék a Hondától

honda szék uni-cub
Vágólapra másolva!
Az Uni-Cub nevű széket testsúlyáthelyezéssel lehet irányítani, különlegessége a minden irányba mozgatható hajtott kerék.
Vágólapra másolva!

Három éve mutatta be a Honda az U3-X elnevezésű, egykerekű guruló székét, és most a továbbfejlesztéséből született Uni-Cubról is lehullt a lepel. A különleges személyszállító eszköz egy nagy és egy kis kerékkel rendelkezik, használója úgy érezheti magát, mintha egy irodai székben foglalt volna helyet. Az Uni-Cub két kerekének forgási sebességét és irányát egymástól függetlenül szabályozza az elektronika, így a jármű előre, hátra, oldalra és átlósan egyaránt mozoghat, s képes saját tengelye körül megfordulni

Az eszköz két technikai újdonságnak köszönheti egyedülálló mozgási képességeit. Az egyik a Honda által kidolgozott, irányításra szolgáló egyensúlyozó-rendszer, a másik pedig a Honda Omni Traction Drive System, azaz a világ első szabadon forgatható hajtott kereke. Ezek biztosítják, hogy a felhasználó szabadon mozoghasson, az elinduláshoz, a megálláshoz és a forduláshoz elég csupán áthelyeznie testsúlyát. Mikor a pilóta áthelyezi súlypontját, szenzorok érzékelik, hogy a vezető merre dől, a vezérlőelektronika pedig kiszámolja, hogy milyen irányba, s mekkora sebességgel kíván haladni. Az érintőpanel okostelefonokkal és egyéb eszközökkel is kompatibilis, számtalan további irányítási módot kínálva a felhasználó számára. Tekintve, hogy a pilóta gond nélkül haladhat minden irányban, az Uni-Cub zsúfolt gyalogosforgalomban is könnyedén használható, akár kéz a kézben is mehet használója egy gyalogossal.

A Honda az eszközt akadálymentesített belső terekre tervezte, hogy például a fáradt vásárlónak ne kelljen gyalogolni a bevásárlóközpontokban, repülőtereken, vagy múzeumokban. Újratölthető lítium akkumulátornak köszönhetően több mint 100 kilogrammot képes szállítani 6 km/h végsebességgel, hatótávolsága 6 kilométer. Az alacsony ülésmagasságának köszönhetően a Uni-Cub vezetője könnyedén lerakhatja lábait, egyszersmind az utat is belátja, hiszen a nyeregben ülve a szemmagasság megegyezik a többi gyalogoséval. Ez a kialakítás összhangba hozza a mozgó széken ülő embert a többi gyalogossal, így a zsúfolt járdákon és épületekben is kényelmesen közlekedhet. Egyensúlyozó-rendszerének köszönhetően a meredekebb emelkedőkön, valamint lejtőkön is könnyedén elboldogul a jármű.

Forrás: Honda

A Honda bemutatótesztjei 2012 júniusában indulnak a Japán Nemzeti Múzeum tudományos és innovációs részlegén. A Uni-Cub egyensúlyozó-rendszerét a Honda Robotics dolgozta ki a humanoid robotok fejlesztése során. Többek között Asimo, a cég emberszabású robotja is erre technikára épül.