Megúszta a koccanást, halálos mérgezést kapott a légzsáktól

légzsák
Vágólapra másolva!
Egy brit sofőr karcolások nélkül megúszott egy hatos koccanást még 2010 novemberében, de nem sokkal később belehalt a légzsákból kirobbanó anyagoktól kapott mérgezésbe.
Vágólapra másolva!

Még 2010 novemberében történt az a baleset, amelyről most került nyilvánosságra a halottkémi jelentés. Ronald Smith egy hatos koccanás után veszítette életét: magában a balesetben nem sérült meg ugyan, de a kinyíló légzsákból belélegzett ártalmas anyagok halálos mérgezést okoztak nála. Smith különböző gázokat és egy nagy adag fehér port lélegzett be, amelynek hatása néhány nappal később jelentkezett.

A férfi alkalomszerűen köhögőrohamokat kapott és légszomjra panaszkodott mindennemű fizikai aktivitás után, állapota miatt lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. Smith három héttel később hunyt el tüdőgyulladásban.

A férfi egy Vauxhall Insigniával szenvedett balesetet, a gyártó General Motors vizsgálatot indított. Jellemzően nátrium-azidot, egy színtelen, por állagú vegyi anyagot használnak a légzsákok felfújására, a vegyület hevítés hatására nitrogén gázzá alakul. Noha a nátrium-azid mérgező az emberi szervezetre, az adatok szerint ez az első eset, hogy légzsákokban való alkalmazása halálesetet okozott.