Olcsóbb lehet a tankolás

Vágólapra másolva!
Bár a benzin és a gázolaj tőzsdei árfolyama is emelkedett, a forint erősödése miatt mégis árcsökkentésre számíthatunk a jövő héten.
Vágólapra másolva!

Ellentétes folyamatok zajlottak a nemzetközi piacokon az elmúlt egy hétben: a forint erősödött a dollárral szemben, miközben mind a gázolaj, mind pedig a benzin tőzsdei árfolyama emelkedett. Előbbi tényező a hazai üzemanyag árak esését, utóbbiak az emelkedést indokolnák, így a két hatás úgy-ahogy kiegyenlítette egymást.

Mindez a konkrét számokra lefordítva annyit tesz, hogy a forint a dollárral szemben a héten - a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamai alapján - több mint 3 százalékkal erősödött, miközben a benzin dollárban jegyzett tőzsdei árfolyama átlagosan 2,4 százalékkal, a gázolaj jegyzése pedig 1 százalékkal emelkedett.

Összességében tehát a forintban kifejezett tőzsdei ár a benzin esetében 1 százalékkal csökkent, míg a gázolajnál megközelítőleg 2,5 százalékkal süllyedt. Mindez - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár - a hazai kutakon a benzinnél stagnálást, esetleg 1-2 forintos árcsökkentést, míg a gázolaj esetében 4-5 forintos áresést indokolna - olvasható a Solar Capital Markets Zrt. előrejezésében.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a fentiek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban, emellett az cég által alkalmazott árfolyamok is eltérőek lehetnek. Júliusban is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat. Legutóbb július 25-én változtatott az üzemanyagok árán a magyar olajtársaság, akkor bruttó öt forinttal emelte a 95-ös benzin és nyolc forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.