Fotó: Mudra László [origo]
A benzinesek 95 kilogrammal könnyebbek, ami az első tengely terheléséből jön le, így azok még jobban fordulhatnak

Viszonylag hosszas izzítás után kelthető életre a Fiatokból és a kisebb Opelekből már jól ismert 1,25 literes dízel, amely az első gázolajos motor az Aveók és Kalosok történetében. Nálunk az erősebb, 95 lóerős változata járt, de létezik 75 lóerősként is (gyengébb felszereltséggel 230 ezer forinttal olcsóbb). Az erősebbhez már hatfokozatú váltó jár, hatosban 100 km/h-nál nagyjából 1900-at forog a motor, így autópályán is takarékosan lehet közlekedni. A nagyrészt országúton, de némi városi, és autópályás használatot is magába foglaló tesztúton, ritka klímahasználattal végül 5,3 literes átlag jött ki, ami nem tekinthető túl jónak - a gyári adatot 1,2 literrel múlja felül -, de a kocsi használati értékét, és viszonylagos dinamizmusát tekintve rossznak sem mondható. A hasonlóan erős 1,4-es benzines nálunk 7,5-8 litert fogyasztott.

Fotó: Mudra László [origo]
2003-ban mutatkozott be a Puntóban az 1,25-ös dízel, azóta sokat finomodott. Fogyasztása öt liter körüli

Aki soknak találja az öt liter körüli étvágyat, választhatja az Eco jelzésű változatot is, amely pont fél literrel fogyaszt kevesebbet. Ez ugyan 210 helyett csak 190 Nm-es nyomatékot kínál, viszont a gyorsulása 100 km/h-ra 12,6 helyett csak 11,7 másodpercig tart. A titok nyitja az, hogy az Eco hosszabb váltóáttételeket kapott, emiatt kettesben megfutja a százat, míg a mi tesztautónknál ehhez már hármasba kellett kapcsolni. Váltás nélkül, adott fokozatban viszont a normál változat gyorsul jobban, a végsebességben nincs különbség, mindkettőnél 174 km/h.

Fotó: Mudra László [origo]
A 290 liter jobb az átlagnál. Kivehető a padló, de csak vele lesz sík felületű a csomagtartó bővítéskor

Sokat javítottak a Fiat-fejlesztésű motor karakterén, korábban hatalmas turbólyuk keserítette meg a vezető dolgát, ez az új változat a változó geometriájú turbóval viszont már 1600-tól elkezd húzni, a csúcsnyomatékát pedig már 1750-nél leadja. 1600 alatt persze döglött, mint minden turbódízel, és 3000 fölött is hamar elfogy a tudomány. Egy mellékútról egy főútra kihajtva azért érdemes egyesben hagyni a váltót, ha tisztességesen ki akarunk gyorsítani, de egyébként jól használható a kis dízel, autópályán megterhelve is könnyedén tartja a megengedett sebességet, országúton bőven van annyi ereje, hogy ne kelljen tartani az előzésektől. Emellett meglepően halk is, 100 km/h fölött főleg a gumik surrogása hallható, a motorhang és a szélzaj is bőven az alatt van, amit egy olcsó kisautótól elvárna az ember.

Fotó: Mudra László [origo]
Finoman rugózik, és elég csendes is. A 210 Nm elég az 1250 kilogrammos autó mozgatásához

Ami a legmeglepőbb a régi generáció ismeretében, hogy az új Aveo futóműve is egészen korrekt lett, amiben nyilván nagy szerepe van az új padlólemeznek, és ezzel összefüggésben a merev (állítólag kategóriaelső) karosszériának. Bár sportosnak most sem lehet nevezni a hangolást, a dőlő és bólintó mozgásokat sokkal jobban kordában tartották a mérnökök, mint az elődnél, ami nagyobb önbizalmat ad a vezetőnek. Félreértés ne essék, a sportos ambíciókat nem ebben a kocsiban kell kiélni, arra ott a Ford Fiesta, de már simán hozza a kategória szintjét, ami a Kalos után hatalmas előrelépés. Ha elrontanánk valamit, a szériában adott menetstabilizáló csírájában folytja el a kitörési hajlamot, például amikor tempós kanyarvétel közben elvesszük a gázt, és hirtelen elindul a kocsi fara.

Fotó: Mudra László [origo]
Kontrolláltabb, mint a régi Aveo, de így is messze van a sportostól, ami nem feltétlenül baj

Megmaradt viszont a finom rugózás, amiben minden bizonnyal a magas oldalfalú, 195/65-ös abroncsoknak is nagy szerepe van. Az éles peremű sínek, csatornafedelek ütését is jól kiszűri a felfüggesztés, de még épp nem válik kóválygósan bizonytalanná, ami a magyar utakra tökéletes kompromisszum. A kormány pillekönnyű járásával könnyíti meg a vezetést, igaz, a sok visszajelzést nem érdemes várni tőle, de viszonylag közvetlen, ütközéstől ütközésig csak 2,8-at fordul. Csak a dízelek kapnak egyébként elektromos kormányszervót, nyilván, hogy a fogyasztás még alacsonyabb lehessen. A váltó viszonylag pontos, de kissé nyúlós is, különösebb örömet nem ad a használata, de nehéz félrekapcsolni.

Fotó: Mudra László [origo]
Hosszú garanciájával, remek ár-érték arányával komoly szereplő lehet a kisautó-piacon

A Chevrolet az új Aveóval elérte, hogy már ne csak az áráért vásárolják, hanem formája és képességei okán is. Igazi hibája nincs, tudásával felzárkózott az erős középmezőnyhöz, miközben az ár/érték aránya továbbra is a legjobbak között van. A klímával, hat légzsákkal, USB-s rádióval, központi zárral és négy elektromos ablakkal felszerelt 95 lóerős dízelért LT+ felszereltséggel 3,62 millió forintot kérnek, ami szinte verhetetlen ajánlat. A hasonló felszereltségű dízelmotoros vetélytársak közül a 90 lóerős Kia Rio 3,9 millió, a szintén 90 lóerős Hyundai i20-as 4,15 millió, a 75 lóerős Suzuki Swift 3,95 millió, a 92 lóerős Peugeot 208 4,16 millió, a 90 lóerős Citroën C3 4,46 millió, a 90 lóerős Volkswagen Polo 4,47 millió, a 95 lóerős Ford Fiesta 4,425 millió, a 90 lóerős Toyota Yaris 4,4 millió forintba kerül. Egyedül a már nagyon kifutó modellnek számító Renault Clio olcsóbb nála, amelyet a 90 lóerős dízellel 3,5 millió forintért kínálnak, de a Clio napjai már meg vannak számlálva, utódjának október elején lesz a világpremierje. Az Aveo ütőkártyája vele szemben, hogy friss modell, és az ötéves garanciánál is csak a Kia kínál többet a piacon.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1248 cm3. Furat/löket: 69,6/82 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 71 kW (95 LE)/4000. Nyomaték: 210 Nm/1750. Sebességváltó: hatfokozatú manuális. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/dob. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4039/1735/1517 mm. Tengelytáv: 2525 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1498/1495 mm. Tömeg: 1248 kg. Terhelhetőség: 437 kg. Csomagtartó térfogata: 290 l. Üzemanyagtartály térfogata: 46 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/h): 12,6 mp. Végsebesség: 174 km/h. Átlagfogyasztás: 4,1 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 5,3 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 108 g/km.