Letépi a fejed - BMW M135i menetpróba

Vágólapra másolva!
A BMW a háromajtós 1-essel egyszerre mutatta be az M135i-t, ami úgy megy, mint egy M3-as, de csak alig több, mint feleannyiba kerül. Vezettük a jelenlegi legerősebb kompakt autót, ami a többivel ellentétben hátul hajt.
Vágólapra másolva!

Forrás: Gulyás Péter [origo]
Hihetetlen, hogy az M-es lökhárító mennyit javított az 1-es megjelenésén
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Amikor kijött az új 1-es BMW, leginkább a formája volt az, ami megosztotta a közvéleményt. A szomorkás, háromszög alakú fényszórók és a Volkswagen Polótól ellesett hátsó lámpák nem nyerték el mindenkinek a tetszését, pedig amikor egy sajtóeseményen véletlenül egy asztalhoz kerültem a dán Anders Warminggal, aki a kis BMW formatervéért felelt (és ma már a Mini dizájnigazgatója), váltig állította, hogy ez az eddigi legjobb munkája, és, hogy ez az irányzat fogja meghatározni a bajor márka formanyelvét a jövőben. Azt azért ő is elismerte, hogy nehéz volt megkapnia az igazgatótanács jóváhagyását a formára, de végül meglett a zöld jelzés, és gyártásba kerülhetett az 1-es BMW második nemzedéke.

Forrás: Gulyás Péter [origo]
A háromajtós minden mérete egyezik az ötajtóséval, utóbbi 216 ezerrel drágább

Mindezt csak azért írtam le, mert meglepő módon az M135i egyáltalán nem néz ki rosszul, pedig csak az M-es optikai csomag különbözteti meg kívülről a többi változattól. A titok nyitja a hatalmas légbeömlőkkel ellátott első lökhárító, amitől végre nem búslakodó, hanem sportosan agresszív arckifejezése lett az 1-esnek. A hatalmas légbeömlők egyébként nem csak optikailag hasznosak, a háromliteres turbómotor és a nagyobb teljesítményű, négydugattyús kompozit első féktárcsáknak tényleg több levegőre van szükségük, mint például a szintén most bemutatott 114-i-nél. Hátul fekete diffúzorbetét oldja a nagy kékséget a két kipufogóvég között, a sportos formák hátulütője, hogy előre ködlámpát, hátulra vonóhorgot felárért sem lehet venni a csúcs 1-eshez. Az M135i-t egyébként ötajtósként is meg lehet majd venni, de a BMW arra számít, hogy csak a vevők negyede tart majd igényt két további ajtóra.

Forrás: Gulyás Péter [origo]
Annyira terpeszt hátul, hogy a kerekek belső éle egy vonalba esik a hátsó szélvédő szélével

Már 114i is van

Nem jelent nagy meglepetést, hogy az ötajtós után a bő 200 ezerrel olcsóbb háromajtós is bemutatkozott az 1-es BMW-ből. A két változat minden mérete, így a belső helykínálata is megegyezik, de a sportosabb háromajtós keret nélküli ablakokat és erőteljesebben domborított hátsó kerékjáratokat kapott, és kérésre csak két hátsó üléssel szerelik. Az új 1-es egyébként bő nyolc centivel hosszabb az első generációnál, a hátsó üléseken két centit bővült a lábtér, de még így is átlag alatti. Elöl öt, hátul hét centiméterrel szélesebb a nyomtáv, a csomagtartó 330-ról 360 literesre bővült. Hátra természetesen a háromajtósba nehezebb beszállni, de mindkét első ülés memóriafunkciós, így előrehajtás után nem kell újra beállítani a vezetői helyzetet.

Forrás: BMW
Keret nélküli ablakokat kap a háromajtós, mint az elődnél

Az M135i mellett a másik új motor a 114i jelzésű alapváltozat, ami valójában egy 1,6-os turbómotor, mindössze 102 lóerővel. Várhatóan sokan fogják kérni típusjelzés nélkül, pedig büszkék is lehetnének rá, mivel remek motor lehet. Ugyanazt a technikát hordozza, mint a 135i, csak kettővel kevesebb hengerrel: nem hiányzik belőle a kettős leömlésű (Twin Scroll) turbó, a kétoldali változó szelepvezérlés és a közvetlen befecskendezés sem. Mivel nagyon lefojtott motorról van szó, a vezethetősége parádés lehet az 1100-as fordulatszámnál leadott maximális, 180 Nm-es nyomatékkal. 0-100 km/órára 11,5 másodperc alatt gyorsul, a végsebessége 195 km/óra, miközben az átlagfogyasztása csak 5,6 liter. A jelenlegi legolcsóbb BMW, a háromajtós 114i alapára 5,68 millió forint.


Fotó: Gulyás Péter [origo]
A hipervastag M-kormány és a gyönyörű lábtartó széria az M135i-hez. Tökéletes a vezetői helyzet

Nem igazi M-es autó az M135i, azok és a normál BMW-között van félúton, a BMW M Performance sorozat első benzines modellje a háromturbós dízelek (5-ös, X5-ös, X6-os) után. A többi BMW-ből már ismert háromliteres, sorhatos turbómotort kapta meg, ami a világ egyik legkorszerűbb benzinmotorja. Közvetlen befecskendezéses, a szívó- és a kipufogó oldalon is változó szelepvezérlésű és emelésű, és kettős leömlésű (Twin Scroll) turbófeltöltő lélegezteti. Nagyjából megegyezik a mindössze bő egy évig gyártott igazi M-es 1-es, az 1 M Coupé motorjával, annyi különbséggel, hogy 340 helyett "csak" 320 lóerőt ad le, kettő helyett egy turbója van, és a főtengelye nem kovácsolt acélból készült. Egyébként a menetteljesítményekben semmi különbség nincs a két modell között, mert az 1 M Coupé 70 kilogrammal nehezebb volt az 1420 kilogrammos M135i-nél. Mindkettő 4,9 másodperc alatt éri el a 100 km/órát (M3: 4,8), és mindkettőnél 250 km/óránál tiltja meg a további gyorsulást az elektronika.

Forrás: Gulyás Péter [origo]
Már a régiből a szívómotoros 130i is félelmetesen ment. Képzeljék el, ez mit művel turbófeltöltéssel

Persze azért más oka is volt annak, hogy annak idején a BMW 15 millióért árulta az 1 M Coupét, miközben az M135-i "csak" 12-be kerül. A lépcsős hátú elődben benne volt még az M3-as önzáró hátsó differenciálműve, míg az újdonságban csak elektronikus differenciálzár funkció van, ami az ívbelső kerekek fékezgetésével továbbít több nyomatékot az ívkülső kerékre, ha kikapcsoltuk a menetstabilizálót. Nyilván előbbi a jobb megoldás, de a különbséget a hétköznapi közlekedés során ritkán lehet észrevenni. Annál is inkább, mert a tökéletesen semleges, 50-50 százalékos súlyelosztás, a M-es mérnökök által tervezett, egyedi geometriával, rugókkal, gátlókkal és stabilizátorokkal ellátott futómű és a speciálisan az M135i számára tervezett lágy keverékű Michelin Super Sport (nem defekttűrő) gumik miatt a ferde hátú is borzasztó hatékonyan adja át erejét az útra. A 450 Nm-es nyomaték megegyezik az 1 M Coupé értékével, de itt még hamarabb, már 1300-tól rendelkezésre áll, egészen 4500-ig.

A cikk még nem ért véget. Kattintson a második oldalra, ha kíváncsi, milyen vezetni a legerősebb 1-es BMW-t!