Másfél ezer kilométert megy egy tankkal a legtakarékosabb Golf

volkswagen golf bluemotion
Vágólapra másolva!
Párizsban mutatkozott be tanulmányként az új Volkswagen Golf BlueMotion. A gyári adatok szerint 3,2 litert fogyaszt.
Vágólapra másolva!

A Volkswagen Golf hetedik generációjából is készül takarékos BlueMotion kivitel, amely ráadásul a sorozat történetének eddigi legspórolósabb modellje. A 2007-es első BlueMotion Golf átlagfogyasztása 4,5, a 2009-es másodiké 3,8 liter volt, de még ebből is több mint fél litert tudtak faragni a mérnökök.

Laboratóriumi körülmények között 3,2 literes átlagfogyasztást tud az autó, az elméleti hatótávolsága így 1562 kilométerre jön ki. Budapestről Párizsig, a premiernek otthont adó francia fővárosig elvileg tankolás nélkül megy el a Golf, de autópályára ne menjen, aki tényleg megpróbálja. A Volkswagen is becsempészett egy érdekes adatot a sajtóanyagba, ezek szerint átlagos, évi 15 ezer kilométeres futásteljesítmény esetén csupán tízszer kell teletankolni az autót egy évben.

Ismét az 1,6 literes dízel 110 lóerős változata került az autóba, legnagyobb nyomatéka 250 Nm. "Nagyon alacsony" gördülési ellenállású gumikkal, hosszú áttételezésű ötfokozatú váltóval és start-stop rendszerrel szerelték fel a takarékos Golfot, a karosszériát aerodinamikai szempontok szerint módosították. A hasmagasság 15 milliméterrel csökkent, megjelent egy új hátsó szpojler, a hűtőrácsot részben bezárták. Az értékesítés jövő nyáron kezdődik.