Lemodelleztek egy halálos diszkóbalesetet - videó

diszkóbaleset
Vágólapra másolva!
A német autóklub (ADAC) legújabb tesztjén diszkóbalesetet szimulált. Az országban gyakorinak számító Fiat Pandát 70 km/órás sebességgel csapták fát helyettesítő akadálynak, az eredmények sokkolóak.
Vágólapra másolva!

Németországban kifejezetten gyakorinak számítanak az úgynevezett diszkóbalesetek, amelyek során az autók lecsúsznak az útról és általában fának csapódnak. A 18-24 éves korosztályból 522 fiatal veszítette életét tavaly hasonló balesetben, az ADAC laboratóriumi körülmények között szimulált egy ilyen ütközést.

A fiatalok körében népszerűnek számító, előző generációs Fiat Pandát használták a teszthez, a kisautó 70 km/órás sebességgel csapódott a fatörzset helyettesítő akadálynak. Mivel az adatok szerint gyakori, hogy a fiatalok nem használnak biztonsági övet, a négy tesztbábu közül az egyik hátsót nem kötötték be.


A becsapódás hatalmas károkat okozott az autóban, az akadály kis felülete miatt szinte benyomta a motorblokkot az utastérbe. A lábtér erősen roncsolódott, a be nem kötött bábu nekicsapódott a vezetőnek, emiatt a vezetőldali légzsák kidurrant. A be nem kötött bábut halálos sérüléseket okozó terhelés érte, de egy igazi balesetnél a többi utas sem úszta volna meg minimum súlyos sérülések nélkül. Az ADAC szerint kellő körültekintéssel és óvatossággal megelőzhetők ezek a balesetek, a szimuláció is figyelemfelkeltő céllal született.

Próbajelleggel egyébként új töréstesztet végzett tizenegy válogatott, középkategóriás luxusautóval az amerikai Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) nevű szervezet. A teszt során a diszkóbalesetekhez részben hasonlóan, negyedátfedéssel vezették az autókat nem deformálódó akadálynak. A teszten szereplő autók mindegyike megfelelt a frontális próbákon, az újon viszont csak két modell ment át, a többi megbukott. Erről itt írtunk bővebben.