Apró szabadidő-autót gyúrt az Up!-ból a Volkswagen

volkswagen taigun
Vágólapra másolva!
Tanulmánynak nevezett, de a sorozatgyártáshoz egész közel álló mini SUV-t mutatott be a Volkswagen. A Taigunról a Sao Pauló-i Autószalonon rántották le a leplet.
Vágólapra másolva!

Kezdetektől fogva hajtogatta a Volkswagen, hogy a mini Up!-ból néhány év alatt egész modellcsaládot szeretne készíteni. A gyártó Sao Paulóban, a Taigun bemutatásával megtette az első lépést ebbe az irányba, a tanulmánynak nevezett mini SUV ránézésre a sorozatgyártástól sincs messze. Játékos trükk, hogy az újdonság nevének betűit máshogy rendezve a Tiguan szót kapjuk. Ezen a néven a Volkswagen kompakt SUV-ja fut.

A Taigun nemcsak formailag hasonlít az Up!-ra, a műszaki alapokat is a miniautó adja. A SUV hosszúsága 3859, szélessége 1728, magassága 1570 milliméter, nemcsak a Tiguannál, de a 4,1 méteres Nissan Juke-nál is jóval kisebb. Tengelytávja 2470 milliméteres, ez 50 milliméteres nyújtást jelent az Up!-hoz képest.

Négyüléses kialakítást kapott a kabin, a csomagtartó alaphelyzetben 280 literes, de 987 literesre bővíthető. A kis SUV az Up!-ból származó, háromhengeres egyliteres motort kapott, de turbófeltöltéssel és közvetlen befecskendezéssel bolondították meg, elérve a 110 lóerős teljesítményt és 175 Nm-es csúcsnyomatékot. Ez a motor egyelőre csak prototípus, de hamarosan szériamodellekben is megjelenhet.

A mindössze 985 kilós tanulmány 9,2 másodperc alatt gyorsul 100-as tempóra, végsebessége 186 km/óra. Átlagfogyasztásnak 4,5 litert adott meg a gyártó.