Kormányozni sem kell a dugóban araszoló Volvókat

volvo dugó
Vágólapra másolva!
Továbbfejlesztette adaptív tempomatját a Volvo. A sorozatgyártásban 2014-ben megjelenő rendszer 50 km/órás sebességig automatikusan gyorsít, lassít és kormányoz is.
Vágólapra másolva!

Két év múlva válik szériaéretté a Volvo új vezetéstámogató rendszere, amely lehetővé teszi, hogy a lassan haladó forgalomban az autó 50 km/órás sebességig automatikusan kövesse az előtte lévő járművet. A V40-ben bemutatkozott adaptív tempomat és sávtartást segítő rendszer továbbfejlesztése az újdonság.

A vezető egy gomb megnyomásával aktiválhatja a forgalmi dugókban működő vezetéstámogató rendszert. Amennyiben a funkció aktív, a motor, a fék és a kormányzás automatikusan reagál a forgalom alakulására. A vezető bármikor visszaveheti az irányítást az elektronikától.

A dugóasszisztens nem az első autonóm vezetési technológia a Volvótól: a vállalat néhány hete mutatta be a SARTRE (Safe Road Trains for the Environment, azaz "Biztonságos közúti szerelvények a környezetvédelemért") projektet, amely automatikusan haladó járműkonvojok létrehozására összpontosít az autóutakon és autópályákon akár 90 km/órás sebességig.