A Bosch kutatása szerint évek óta változatlanul alacsony a környezetkímélő autók száma Magyarországon. A háztartásokban található autók 85 százaléka benzines.

A Robert Bosch Kft. megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet idén harmadik alkalommal készített országos, reprezentatív felmérést a magyar lakosság autóparkjáról és autójavíttatási szokásairól. A 2008-ban indult adatfelvételt 2010-ben és 2012-ben is megismételték, a felmérések a magyar felnőtt lakosságot reprezentáló, összesen 2400 fő személyes megkérdezésével készültek. A kutatásban résztvevő, autóval rendelkező háztartások száma minden alkalommal 1000 volt.

Fotó: Mudra László [origo]
Kevesen vennének hibrid autót Magyarországon

Az alternatív korszakváltásnak egyelőre nyoma sincs itthon: a felmérés kimutatta, hogy a magyarországi autópark alig egy százaléka gázüzemű vagy hibrid meghajtású, ez az alacsony arány pedig 2008 óta változatlan. A környezetkímélő, de többnyire drágább gépjárművek helyett a magyarok még mindig a hagyományos meghajtással működő autókat választják.

A friss kutatási adatok szerint a háztartásokban található gépkocsik 85 százaléka benzines, 14 százaléka dízelüzemű. Bár a növekvő üzemanyagárak miatt sokan keresnek alternatív megoldást, a hibrid meghajtású autók helyett többen váltanak inkább kerékpárra. A Medián kutatása szerint a Bosch Car Service továbbra is a legismertebb autószerviz-hálózat Magyarországon, amelyet minden harmadik autós ismer.