Leszerepeltek a független autószervizek az ADAC tesztjén

Szerelők dolgoznak a szombathelyi Magyar Gumiszerviz műhelyben
Vágólapra másolva!
A német autóklub (ADAC) idén is elkészítette szokásos szerviztesztjét. Nem szerepeltek jól a független műhelyek.
Vágólapra másolva!

Az ADAC idei németországi szerviztesztjén az országos lefedettséggel rendelkező A.T.U. (Auto-Teile-Unger) független szervizhálózat érte el a legrosszabb eredményt: a szúrópróbaszerű ellenőrzésen mindössze az esetek 28 százalékában találták meg a javításra váró autók hibáit. A Bosch Car Service műhelyeiben 40 százalékos volt a találati arány, de itt született az elmúlt évek leggyengébb teljesítménye is: az egyik műhely mindössze 17 pontot szerzett a lehetséges 100-ból. A márkaszervizek az esetek 88 százalékában találták meg a vizsgált autók hibáit.

A vizsgálat során az ADAC munkatársai öt különböző modellt vittek öt német nagyvárosba, ahol a kocsikat azonos problémával adták le egy márkaszervizbe, illetve az A.T.U. és a Bosch hálózat műhelyeibe. A teszt idején így összesen 75 szervizállomást látogattak meg, ahol 100-as skálán értékelték az ott tapasztaltakat.

A szervizek feladata az volt, hogy megtalálják az autók által produkált hibákat. Ez egyszerűnek is számított abban az esetben, amennyiben a kocsikat szakszerűen, a hibák felderítéséhez szükséges előírt lépéseket betartva nézték át. A márkafüggetlen szervizhálózatoknak azonban viszonylag gyakran problémát jelentett, hogy az autó típusához és korához illő szerelési protokollt kövessék, a rossz hibakeresési módszer miatt így sok esetben nem találták meg a probléma forrását.

Forrás: [origo]

Az eredmények összesítésekor idén új szempontokat is figyelembe vett az ADAC: ha a főbb ügyfélkezelési pontok hiányosak vagy kritizálhatók voltak (pl. munkafelvétel menete, szerződés másolatának átadása, számlarészletezés), akkor ez pontlevonással járt az végelszámolásnál.

A márkaszervizek az esetek 88 százalékában minden hibát megtaláltak a javításra vitt autókon. A márkaszervizek átlagosan kiváló eredménye mellett különösen jól szerepelt a szervizteszten a Mercedes, az Audi és a Volkswagen, mind az öt szerelőműhelye "nagyon jó" minősítést kapott. Az ADAC idei tapasztalatai alapján rizikós független szervizbe vinni a kocsikat, noha a tesztvásárlók esetenként - például a Bosch szervizekben - jónak ítélték a kiszolgálást.