Nagyon olcsó és prémium használt autókra van igény

Vágólapra másolva!
Amíg az újautó-piac továbbra is vegetál és csak a céges eladások tartják életben, addig a használt autók kereskedése folyamatosan nő. Vagy nagyon olcsó, vagy prémium kategóriás használt autókra van igény.
Vágólapra másolva!

Az elhúzódó gazdasági válság és a hitelfelvételek csökkenése ellenére kis mértékben, de folyamatosan emelkedik a magyarországi használtautó piac, a 2010-es 4 százalékról már közel háromszorosára emelkedett az országba behozott import autók aránya, amelyeknél két kategória dominál: az Euro 5-ös motoros prémium autók és a pár százezer forintos, látszólag jó állapotú járművek - derül ki Magyarország vezető flotta- és gépjárműkezelő cége, a LeasePlan Hungária Zrt. felméréséből. A prémium kategóriáknál lehet alacsonyabb regisztrációs és forgalombehelyezési költségekkel kalkulálni, így versenyképes kínálatot jelentenek a hazai használtautó piacon. Megtévesztheti azonban a vevőt a bizonytalan hitelességű kilométeróra állás és az is, hogy a külföldi papírokkal rendelkező autók hirdetői sokszor nem tüntetik fel hirdetéseikben a fizetendő regisztrációs adó összegét.

A flottakezelő tapasztalata szerint a megbízható háttér fontossága érhető tetten a drágább használtautók vásárlásakor is, ahol gyakran független szakértővel felvértezve érkezik a vevő, és főleg a motor, a fékek, a váltó és a karosszéria állapotát ellenőrizteti. A sérülésmentesség a legfontosabb választási szempont, és a tapasztalatok szerint az új gépkocsikba szerelt extrák egy-két kivételtől eltekintve nem igazán érvényesíthetőek a használt autók árában. Az olcsóbb árkategóriájú autóknál főként a metálfényezés, a könnyűfém felnik, a légkondicionáló, az ülésfűtés eredményez némi árelőnyt. A beépített navigáció és az egyéb költséges extrák értéke azonban a 4 millió forint alatti használt járműveknél nem emeli értékarányosan a gépkocsi árát.