Nem büntethet a rendőr hangos zenehallgatásért

hangos zene bömböl ordít rádió autó vezetés
Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint nincs jogszabályi alapja annak, hogy hangos zenehallgatás esetén a rendőr szabálysértési eljárást indítson a gépjárművezető ellen.
Vágólapra másolva!

Indokolt esetben szabálysértési eljárás kezdeményezhető azok ellen az autósok ellen, akik túl hangosan hallgatnak zenét vezetés közben - derült ki Németh Lászlóné Zakó Lászlónak adott parlamenti válaszából. A nemzeti fejlesztési miniszterhez még december végén nyújtott be kérdést az országgyűlési képviselő "Miért tűri a KRESZ a bömbölve zenét hallgató gépkocsivezetőket az utakon?" címmel. A büntethetőség jogi alapjaként Némethné a KRESZ negyedik paragrafusára hivatkozik, amely a járművezetés személyi feltételeiről rendelkezik. E szerint az vezethet, aki "a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, valamint a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol". A témával korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk.

A miniszter által említett indokolt eset az lehet dr. Nyilas Anita, a D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint, ha a hangerő közlekedési veszélyhelyzetet idéz elő, vagy az hátrányosan befolyásolja a közlekedési jelek észlelését és ezáltal okoz veszélyhelyzetet, avagy akadályozza a biztonságos közlekedés folyamatát. Ilyen eset lehet például, ha egy esetlegesen megkülönböztető hangjelzést használó gépjárművet nem észlel a vezető.

A D.A.S. JogSzerviz szerint egyébként sem a KRESZ, sem a szabálysértési törvény, sem pedig a közúti közlekedésről szóló törvény nem határoz meg a hangos zenehallgatásra vonatkozó tilalmat. A hivatkozott szakasz szerint többek között az vezethet járművet, aki a jármű biztonságos vezetésére alkalmas állapotban van. Ezt az állapotot azonban a törvény nem definiálja. Nem egyértelmű tehát, hogy ez pontosan mit jelenthet, de annyi biztos, hogy ez egy személyi feltétel, amely a vezető megfelelő állapotát követeli meg, az tehát nem vonatkozik a külső körülményekre - teszi hozzá dr. Nyilas Anita.

Mindezeket összefoglalva nincs jogszabályi alapja annak, hogy hangos zenehallgatás esetén a rendőr szabálysértési eljárást indítson a gépjárművezető ellen. A biztonságos közlekedés törvényi kötelezettsége alapvetően magában foglalja azt a követelményt, hogy a vezető olyan körülményeket teremtsen maga körül, amely őt a biztonságos, vezetésre képes állapotba hozza. Ez tehát egy szubjektív feltétel. Amennyiben tehát a vezető hangos zenehallgatás közben is képes betartani a közlekedési szabályokat, indokolatlan lenne ellene szabálysértési eljárást indítani.