A TEK elhalasztaná a Budapest-Bamako-ralit

Vágólapra másolva!
Az életével is fizethet, aki elindul a Budapest-Bamako-ralin, hívja fel a figyelmet a Terrorelhárítási Központ.
Vágólapra másolva!

Az idei Budapest-Bamako-rali kiemelten magas biztonsági kockázattal jár, ezért a megtartása nem ajánlott - hívja fel a figyelmet a Terrorelhárítási Központ (TEK). Mindenki, aki a figyelmeztetés ellenére indul a versenyen, életveszélynek teszi ki magát, nem zárható ki, hogy emberrablás áldozata lesz, vagy akár az életével is fizethet felelőtlen döntéséért - írja a TEK.

A szervezők szerdán este jelentették be, hogy módosított útvonalon, de megtartják a ralit.

"A 2012 tavaszán kezdődött mali felkelés lázadói jól felfegyverzett, félkatonai jellegű csoportok, melyek összlétszáma több ezer főt tesz ki. Tagjaik nagy biztonsággal mozognak a nehéz sivatagi terepen, gyorsreagálásúak és mozgékonyak, épp ezért rendkívül veszélyesek. Kijelentették, az őket ért támadással kinyíltak a pokol kapui" - áll a TEK közleményében.

A Budapest-Bamako-rali résztvevői által érintett útvonalak - a Malin áthaladó szakaszok kihagyása esetén is - fokozottan veszélyesek az európai beutazók számára - írja a TEK. Jelenleg komoly, kiemelt veszélynek van kitéve minden a környező országokban tartózkodó külföldi állampolgár. Egy olyan nemzetközi, nagy közfigyelemre számot tartó esemény, mint a Budapest-Bamako-rali résztvevői esetében ez többszörösen igaz - teszik hozzá. A versenyzők biztonsága a tuareg és iszlám fegyveres csoportok tevékenysége, illetve a térségben zajló katonai műveletek miatt jelenleg nem szavatolható.

A szervezők figyelmét a TEK munkatársai többször felhívták arra, hogy az észak-afrikai térség jelenleg háborús övezetnek számít, ezért különösen veszélyes a résztvevők számára. A résztvevők biztonságát garantálni senki nem tudja, a versenyen mindenki a saját felelősségére vesz részt - írja a TEK.

Maliban a helyi kormány nem bírt el az iszlamista felkelőkkel, ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával Franciaországtól kapott segítséget. A konfliktus hátteréről itt olvashat többet, friss híreket itt talál.