Értelem és érzelem - Skoda Citigo-Fiat Panda összehasonlító teszt

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A magasabb és lágyabb futóművű Panda jobban dől a kanyarban, de ettől még biztonságos

Legalább annyira különbözik a két motor, mint maguk az autók. Ebben a Fiatban a jól bevált, régivágású, hengerenként kétszelepes 1,2 literes négyhengeres munkálkodik 69 lóerővel, a Citigóban viszont egy új fejlesztésű, változó szelepvezérlésű, hengerenként négyszelepes, 1,0 literes, háromhengeres lapul 75 lóerővel. Előbbi alap, utóbbi csúcsmotornak számít a kínálatban, papíron mégis hasonlóak a paramétereik.

Vezetve derül ki, hogy a mindennapokban a Panda motorja a kellemesebb társ, mivel alul nyomatékosabb, brummogó hangja kellemesebb, járása simább. Gázreakciói is élénkebbek, de pörögni nem igazán szeret, hamar kifogy a szuszból. A Skoda pörgős háromhengerese erősebb, de koppanásig kell nyomni a szokatlanul könnyen járó gázpedált, és sokszor vissza kell kapcsolni a hosszú áttételezésű váltóval, ha ezt az erőfölényt érvényesíteni szeretnénk a Fiattal szemben. Elinduláskor a rosszul adagolható kuplung és a lassú gázreakció nehezíti meg a sofőr dolgát, nehezen iramodik meg a Citigo, ha viszont lendületbe jött, már megfelelő dinamikával mozog. Kissé zavaró az alapjárati vibráció, ami annak köszönhető, hogy a motor csak háromhengeres, és kiegyensúlyozó-tengelye nincs.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A Citigo orra azért olyan rövid, mert nem előtte, hanem mellette, oldalt van a hűtő

A kevesebb henger az olcsóbb gyártás mellett a kisebb belső súrlódás miatt jó, többek között ennek köszönhető, hogy a teszten az 5,5 literes fogyasztású Skoda több mint egy literrel volt takarékosabb a 80 kilóval nehezebb Fiatnál. Start-stop rendszer a Skodához 115 ezer forintért kapható, a Pandánál ehhez a motorhoz nincs, a többihez viszont széria.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Meglepően halkan fut a kis Fiat, városban elég az 1,2-es alapmotor ereje

Elődjéhez hasonlóan City funkciós szervokormányt kapott az olasz, a gombot benyomva lassú tempónál nagyon könnyűvé válik a kormányzás. Arra, hogy ettől a kerekektől érkező információk nem csökkennek jelentősen, az a magyarázat, hogy már normál állásban sincs túl sok visszajelzés, de ez elmondható a szintén túlszervózott Citigo-kormányra is. Viszont mindkét kocsit gyerekjáték vezetni, a váltók pontosan vannak megvezetve, a pedálok minimális erővel lenyomhatók, érződik, hogy főleg a nőkre gondoltak a fejlesztők. Nagyobb tengelytávjával a Skoda már-már olyan nyugodtan viselkedik az úton, mint egy nagyobb autó, a Panda viszont enyhén bukdácsolva kel át az úthibákon, és a dőlési hajlama is nagyobb, cserébe jobban kiszűri az úthibák ütéseit és közvetlenebb a kormánya. Mindkettő biztonságos alulkormányzottsággal jelzi, ha túlzott tempóval esünk be egy kanyarba, az alacsonyabb súlypontú Skodával még könnyen uralható, élvezetes farolást is bemutathatunk, ha gázelvétellel provokáljuk.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A Citigo útfekvése és rugózása jobban hasonlít a nagy autókéra, a Wartburg-hang azonban kevésbé

A Skodához 119, a Pandához 100 ezer forintért kapható menetstabilizáló rendszer kamera-alapú városi koccanásgátlóval kombinálva, utóbbival mindkét kocsi automatikusan fékezéssel kerüli el a ráfutásos ütközést 30 km/h alatt, bár anno az Up! menetpróbáján nem minden esetben állt meg a kocsi a felfújt gumi akadály előtt. A törésteszten a Skoda öt, a Fiat négy csillagot szerzett, mindkettőhöz négy légzsákot adnak, de a Fiathoz kapható még kettő.

A legolcsóbb Fiat Panda, a Pop felszereltségű 1,2-es 2,68 millió forintba kerül, a tesztben szereplő Lounge-ért azonban 3,06 milliót kell fizetni. Skoda Citigót 60 lóerővel és alapfelszereltséggel már 2,28 millióért is lehet kapni, de a teszten szereplő 75 lóerős, ötajtós Elegance-ért 2,977 milliót kérnek, ez nagyjából a Panda Lounge csomagjának felel meg. Hasonlóan felszerelve a Skoda tehát minimálisan olcsóbb, egy két extra vásárlása után azonban változhat a kép, mert a Fiat olcsóbban méri őket.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Mindkettőhöz kapható emelt, megerősített futómű, a Pandából 4 x 4-es miniterepjáró is van

A két autó közül technikailag a Skoda áll magasabb színvonalon, és az a tágasabb is, de a vezetési élményen még lehetne csiszolni. A kívül-belül csinosabb Pandával viszont szórakoztatóbb minden együtt töltött perc, és városban vezetni is kellemesebb, de valamivel lomhább, hosszában szűkebb és többet fogyaszt. Azonban van benne valami, ami a Skodából és a még szóba jöhető jó miniautókból, a Suzuki Altóból, a Hyundai i10-ből és a Kia Picantóból is hiányzik: az egyéniség.

Skoda Citigo 1.0 12V

Fiat Panda 1.2 8V

Hengerűrtartalom (cm3)

999

1242

Hengerek/szelepek száma

3/12

4/8

Teljesítmény (LE/ford.)

75/6200

69/5500

Nyomaték (Nm/ford.)

95/3000

102/3000

Hossz./szél./mag. (m)

3,56/1,64/1,48

3,65/1,64/1,55

Tengelytáv (m)

2,42

2,3

Csomagtartó (l)

251/951

225/870

Fordulókör átmérője (m)

9,8

9,3

Üres/maximális tömeg (kg)

929/1290

1015/1440

Légellenállási együttható (cw)

0,33

0,32

Gyorsulás 0-100 km/h-ra (s)

13,2

14,2

Végsebesség (km/h)

171

164

Fogyasztás (város/országút /vegyes, l/100km)

5,9/4,0/4,7

6,7/4,3/5,2

Tesztfogyasztás

5,5

6,6

Alapár (M Ft)

2,977 (Elegance, 75 LE,5 ajtó)

3,06 (Lounge 1,2 8V)

Tesztautó ára (M Ft)

3,665

3,535Előző
  • 1
  • 2
Következő