Szlovákiában gyárthatja új luxusterepjáróját a Bentley

Egyelőre csak fontolgatják, de ott van a pakliban, hogy Pozsonyban gyártanák a Bentley új luxusterepjáróját. A végső döntés a következő hetekben születik meg erről.

Az angol Bentley azt fontolgatja, hogy a gyár új luxusterepjáróját már nem Nagy-Britanniában, hanem Pozsonyban gyártanák. Wolfgang Schreiber, a Volkswagen csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója Londonban beszélt erről. Azt mondta, döntés még nem született, a következő hetekben fog eldőlni, hol gyártják majd az új modellt.

A Bentley-ket jelenleg a nagy-britanniai Crewe-ban gyártják, de szóba jöhet a VW-csoport pozsonyi gyártóbázisa is, ahol egy új üzemben 2014-től terepjárók karosszériáját állítják elő. A VW a többi autógyárhoz hasonlóan elsősorban az erőteljesen bővülő kínai keresletnek köszönheti jó teljesítményét.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
A tavaly Genfben bemutatott Bentley-SUV nem aratott osztatlan sikert

A Bentleyket előállító vállalat működési eredménye tavaly 100 millió euróra szökött fel az egy évvel korábbi nyolc millióról, a bevételek 30 százalékkal 1,45 milliárd euróra nőttek. Tavaly a 4000 főt foglalkoztató nagy-britanniai központi gyárban 8510 autót szereltek össze, 22 százalékkal többet, mint 2011-ben. Az autók 87,3 százaléka ment külföldre, elsősorban Kínába és az Egyesült Államokba.

A Bentley fő piaca továbbra is az Egyesült Államok, ahol 2457 luxuskocsit értékesítettek. A második piac ismét Kína lett, ahova 2253 autót szállítottak. Nagyjából minden negyedik Bentley a kínai piacon talált gazdára tavaly. Az ázsiai országban eladott Bentley-k száma tavaly 23 százalékkal növekedett az előz évhez képest. A harmadik legnagyobb számú értékesítés Nagy-Britanniában volt, a szigetországban 1187 Bentley talált gazdára.

A Bentley-t 1998-ban vette meg a német Volkswagen. A brit cég 1946 óta állítja elő Crewe-i gyárában a luxuskategóriás kocsik között is csúcsnak számító járműveket, köztük zászlóshajóját, a Mulsanne limuzint.

KAPCSOLÓDÓ CIKK