Vágólapra másolva!
Rengeteg videót találhatunk a neten furcsa autófeltörési technikákról, teniszlabdával, vécépumpával vagy vérnyomásmérővel nyitnak ki egy lezárt autót, ráadásul nem dörzsölt alvilági figurák avatnak be valami titkos technikába, hanem egyszerű, hétköznapi emberek bánnak el bezárt autókkal játszi könnyedséggel. Ezek szerint csak az nem nyit ki egy autót, aki nem akar? Kipróbáltuk a legegyszerűbb módszereket, az egyik tényleg működik.
Vágólapra másolva!

Az egyik legismertebb alternatív autónyitási trükk a "teniszlabdás", amely a nyomáskülönbségen alapul, és különféle változatai rendszeres időközönként végigsöpörnek a közösségi oldalakon és videomegosztókon. A módszer rendkívül egyszerű, a teniszlabdára egy kisebb lyukat kell fúrni, majd a zárhoz illeszteni, és erősen megnyomni, hogy a labdában lévő levegő a kulcslyuk irányába távozzon. A neten látható videók tanúsága szerint a magas nyomással kiáramló levegő azonnal felpattintja a zárat, és már ki is nyitottuk az ajtót. Hasonló elven működik a vécépumpás módszer, amely - egy kis vazelines ápolással - állítólag szintén játszi könnyedséggel kinyit egy autót. Anélkül, hogy az autózárak felépítésében tudományos szinten megmártóznánk, egyszerű paraszti logika szerint felmerül a kérdés: az autógyárak ennyire bénák, hogy ilyesmire nem gondolnak?

Az ügyben több szakértőt is megkérdeztünk, és hamar kiderült, hogy a teniszlabdás és pumpás videók többsége átverés, de mint a legtöbb képtelenségnek, ennek is van némi valóságalapja, ugyanis vannak olyan típusok, amelyeknél tényleg működhet ez a trükk. Félniük a vákuumos (pneumatikus) központi zárral felszerelt autók tulajdonosainak lehet nagyjából 94-es évjáratig. Nem kell sokat túrni a neten, hogy kiderüljön, több régebbi Volkswagen is megfelel a fenti kritériumoknak, ezért kerítettünk egy kettes Golfot és egy "malacorrú" Passatot, hogy kipróbáljuk a trükköket. Referenciapontként kerítettünk egy modern autót, egy vagyonvédelmi szakértőt, és videóra vettük az egészet. Ha már ott voltak az autók, kipróbáltuk a teniszlabdáshoz hasonló elvre épülő vécépumpás módszert, a brutális sűrített levegőt fújó kompresszort, valamint egy felpumpálható párnácskát is. Egy tanulságot azért mindentől függetlenül levonhatunk anélkül, hogy lelőnénk a poént: ha valaki fel akar törni egy autót, mindenféle trükkös megoldás nélkül is könnyedén megteheti, ezért védekezzünk riasztóval, indításgátlóval, és ne hagyjunk semmit az autóban.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ZV3WKZHT0QodjgJ8