Az észak-csehországi Vratislavice lakosságának többsége nem örülne neki, ha Ferdinand Porschénak emlékművet állítanának a szülőfalujában. Nekik a Porsche névről nem egy sportautó, hanem egy háborús bűnös ugrik be. A helyi Porsche-klub vezetője szerint ez csak a kommunisták lejáratókampánya.

A helyi lakosok többsége szerint Porschénak náci múltja van, a II. világháború idején magas rangú SS tiszt volt, ezért nem érdemli meg, hogy szülőfalujában emlékműve legyen. A Porsche-emlékmű kialakításáról a helyi kulturális központban tavaly tavasszal döntött az önkormányzat, s azóta is élénk vita zajlik körülötte. Az emberek szerint a vratislavicei emlékműnek nem a világhírű autógyárra és autóra, hanem egy helyi lakosra kellene emlékeztetnie, aki azon kívül, hogy tehetséges autótervező volt, lepaktált a nácikkal és gyáraiban olcsó munkaerőként koncentrációs táborok foglyait alkalmazta.

"Az emlékmű létrehozása Vratislavicében botrányos. Ha valaki Németországban azt mondja, hogy Porsche, mindenki a híres autóra gondol. Ha azonban ezt a nevet bárki Vratislavicében ejti ki, amelynek semmi köze sincs az autógyártáshoz, mindenki egy náci múlttal rendelkező konkrét személyre gondol" - jelentette ki Petr Jirásko, az alakuló emlékhely egyik ellenzője a Mladá Fronta Dnes című napilapban. "Ezek az adatok természetesen nem lesznek rajta az emlékművön" - mutatott rá Jirásko.

A Ferdinand Porsche náci múltjával kapcsolatos dokumentumokat az emlékmű ellenzői februárban átadták a polgármesternek, aki továbbra is támogatja a kezdeményezést. "Az emlékhely kialakításával elsősorban a tervező zsenialitását akartuk kiemelni, hiszen falunk szülöttéről van szó" - nyilatkozott Lukás Pohanka polgármester. Elismerte, hogy az emlékműre felkerülő szöveg tervezetében Porsche náci múltjára való utalás nem szerepel. Ígéretet tett azonban arra, hogy a problémát megoldják. Jirásko azt állítja: Vratislavicében nem Porsche, hanem egy megbékélési emlékműre lenne szükség, amely objektív módon tükrözné a település múltját, s nem hallgatna el semmit. Porsche mellett például még egy "híres" szülöttje van Vratislavicének: Konrad Henlein, a csehországi németek náci pártjának vezetője. Az emlékhelyen ezt is meg kellene örökíteni, mint ahogy a helyi németek II. világháború utáni kitelepítését is.

A készülő emlékmű a Desítka (Tízes) elnevezésű korszerű vratislavicei kulturális központ része. Jelenleg a modern építészeti megoldású központban rendszeres időközökben cserélődő három-árom Porsche márkájú autó is ki van állítva, amelyeket a német gyár kölcsönöz a településnek. Az épületben rendszeresen filmeket vetítenek az autógyár történetéről, illetve a Porsche kocsikról, ami igen népszerűvé tette a központot. "Kétségtelenül ellentmondásos személyiség. Biztos, hogy nem volt háborús bűnös, de eszét és ismereteit a harmadik birodalom szolgálatába állította, s magas tisztségeket is viselt" - jelentette ki Porscheről Jirí Krízek, a libereci Észak-csehországi Múzeum igazgatója. Milan Bumba, a csehországi Porsche Klub elnöke viszont védelmébe vette Ferdinand Porsche személyét, s azt állítja, hogy a nagy tervező elleni kampány mögött a kommunisták állnak.