Gyorsabban tankol a villanyautó, mint a benzines

tesla model s
Vágólapra másolva!
A Tesla Motors akkucsere-állomásain 13 ezer forintért lehet megszabadulni az üres teleptől.
Vágólapra másolva!

A villanyautókkal szemben elég nyomós érv, hogy míg benzinnel vagy gázolajjal pár perc alatt teletankolható egy autó, az akkumulátorok töltése legjobb esetben is órákig tart. Gyorstöltővel 30 perc alatt elérhető ugyan 80 százalékos töltöttség, de még ez is pokolian lassú egy normál tankoláshoz képest.

A Tesla Motors az év végén kezdi kiépíteni akkucsere-állomásait Amerikában, első lépésben a villanyautó-paradicsom Kaliforniában, majd a Boston-Washington D.C. tengelyen. Az akkucsere ötlete nem forradalmian újszerű, mások is kitalálták már, komoly hálózat kiépítésébe azonban eddig senki nem kezdett.

A Tesla állomásainak használatához ki sem kell szállni az autóból, csak megállni ott, ahol a nyilak jelzik. Innentől minden automatikusan történik, a robotok kiemelik a majdnem üres akkut és egy teljesen feltöltöttet tesznek a helyére, mindezt alig másfél perc alatt. A "tankolás" ára 13-15 ezer forint lesz, de csak abban az esetben, ha ugyanekkora összegért az autó később visszalátogat az állomásra saját, feltöltött akkumulátoráért. Amennyiben ugyanis az első csere során újabb gyártású akkumulátor kerül az autóba, az árkülönbözetet is ráterhelik a fizetéshez használt hitelkártyára.

A pontos konstrukciók kidolgozása még folyamatban van, az eredeti akkumulátort akár egy később meghatározott szállítási díjért cserébe is vissza lehet szerezni a Teslától. Az egyenként 113 millió forintba kerülő akkucsere-állomásokkal a villanyautók (természetesen főleg sajátjai) életképességét szeretné bizonyítani a Tesla.