Gyilkos csomagok az autóban

csomag
Vágólapra másolva!
Az autó helyes megpakolása életet menthet. Nyaralásra indulva, a bőröndökkel való tetriszezés közben be kell tartani az alapszabályokat.
Vágólapra másolva!

A német autóklub (ADAC) legutóbbi töréstesztjén azt vizsgálta, hogy mit művelnek egy autó utasaival az elszabaduló csomagok baleset esetén. Könnyen halálos sérülést okozhat egy kóbor hűtőtáska, ezért a csomagok rögzítésére nagyon oda kell figyelni nyaralásra indulva.

A pakolás alapszabálya, hogy alulra kerüljenek a nehéz és méretes, feljebb a könnyebb holmik. Szedánok esetében a karosszéria jellege miatt többé-kevésbé megoldott a csomagok rögzítése, kombiknál és egyterűknél további óvintézkedéseket kell tenni. Ha a kalaptartó magasságán túl, plafonig pakolunk, csomagrögzítő hálót vagy rácsot alkalmazzunk.

Balesetnél bármi ki tud szabadulni, egy sima esernyő is dárdává válhat. Az ilyen jellegű tárgyakat pakoljuk úgy, hogy kisebb eséllyel szabaduljanak ki. Veszélyesebb tárgyakat hevederekkel is rögzíthetünk, de ha más nincs, pokrócokkal is csökkenthetjük a sérülésveszélyt.

Kevesen látnak bennük gyilkos fegyvert, pedig az autókban szétszórt apróságok is tudnak tragédiát okozni. Ezért semmi ne legyen szabadon az autóban, mindent pakoljunk el a különböző tárolórekeszekbe. Sima kikerülő manővertől is a kalaptartóig repülhet egy kulcscsomó, amelyből az ütközésnél elszabaduló hatalmas energiák akár gyilkos fegyvert is csinálhatnak. Nagyon szerencsétlen esetben még ennél kisebb súlyú tárgyak is tudnak halálos sérülést okozni, egy kalaptartón felejtett, sima cédélemez is életveszélyes sérülést okozhat.

További hasznos tanácsokat ebben és ebben a cikkben adunk az autós nyaralásról.