551 milliót hozott a rekorder traffipax

2013.06.28. 11:05

A worcesteri New Roadon működő fix traffipax a legtermékenyebb egész Nagy-Britanniában. 2004-es telepítése óta 1,6 millió font (551 millió forint) értékben postáztak bírságokat a berendezés felvételei alapján, 2012 végéig 23 ezer (vagyis minden nap 8) gyorshajtóról készített felvételt.

Illusztráció

Az út, amelyen a traffipax működik, Worcestershire legbiztonságosabb útjai közé tartozik, 2004 óta mindössze egy személy szenvedett súlyos sérülést. A traffipaxokat felügyelő Safer Roads Partnership elemzője szerint ugyanakkor a telepítést megelőző tízéves időszakban 11 ember halt meg vagy szenvedett súlyos sérülést a környéken, közülük kilencen a New Roadon.

A környékbeliek szerint a traffipax egyetlen célja a pénzbehajtás, és amennyiben a hatóságokat valóban biztonsági megfontolások vezetnék, a sebesség csökkentésében jóval hatékonyabb eszköznek bizonyuló fekvőrendőröket építettek volna. Worcestershire-ben korábban egy még hatékonyabb, ideiglenes berendezés is működött egy forgalmas kereszteződésben, leszereléséig havi 789 autósról készített felvételt.