Pitypangból készülnek a jövő autógumijai

gumi
Vágólapra másolva!
2020-ra elérheti a száz százalékot a gumiabroncsokban felhasznált természetes anyagok aránya.
Vágólapra másolva!

A gumigyártók igyekeznek egyre környezetbarátabb abroncsokat előállítani, a kutatásoknak köszönhetően már lehetővé vált a fosszilis olajszármazékok repceolajjal és poliészterrel történő helyettesítése a gumiköpenyben. Egylőre nem minden nyersanyag helyettesíthető környezetbarát anyagokkal, mert ezek sok esetben még negatívan befolyásolják a fékteljesítményt és a gördülési ellenállást, de a fejlesztések folyamatosak. Egy átlagos autóabroncs már most is legalább 45 százalékban nem kőolajszármazékból készülő alkotóelemeket tartalmaz, becslések szerint 2020-ra érheti el az arány a száz százalékot.

Forrás: Continental

A környezetbarát abroncsok gyártásához az egyik kulcs a pitypang nedvének felhasználása. A kutatók már arra is képesek, hogy kikapcsolják a pitypang tejnedvének alvadásáért felelős gént, így előállítható a gumi alapanyagát képező kaucsuk. A pitypang egyik fő előnye, hogy - a gumifákkal ellentétben - Európában szinte bárhol megtalálható, így nincs szükség más kontinensekről szállítani a kaucsuk előállításához szükséges drága alapanyagot.

Egy másik, ugyancsak a gumiabroncsok előállítása során felhasznált alapanyag, az ipari korom is helyettesíthető szilícium-dioxiddal, ismertebb nevén kovasavval. Ezzel a megoldással az abroncs súlya akár húsz százalékkal is csökkenthető. A gumiabroncsok jelenleg 41 százalékban kaucsukot (természetes vagy szintetikus), 30 százalékban töltőanyagokat (például korom, szilika, szén, kréta), 15 százalékban merevítő anyagokat (acél, rayon, nejlon, poliészter), 6 százalékban a vulkanizáláshoz szükséges vegyi anyagokat (kén, cink-oxid, különböző más vegyi anyagok), további 6 százalékban lágyító anyagokat (ásványi és növényi olajok, gyanták), valamint 2 százalékban öregedést gátló és egyéb vegyi anyagokat tartalmaznak.