A BMW végleg szakít a Peugeot-Citroënnel

Vágólapra másolva!
A BMW és a francia PSA-konszern nem hosszabbítja meg a kis benzinmotorok gyártásáról kötött, 2016-ban lejáró partnerségi megállapodást.
Vágólapra másolva!

Francia lapértesülés szerint a PSA inkább az amerikai General Motorsszal (GM) való együttműködés szorosabbra fűzésére összpontosít. Norbert Reithofer, a BMW főnöke nemrég úgy fogalmazott, hogy a német konszernnek saját fejlesztéseinek köszönhetően már nincs szüksége rá, hogy a költségek csökkentése miatt együttműködjön a francia gyárral. A BMW új háromhengeres motorjai hamarosan piacra kerülnek.

A BMW és a PSA motorgyártós együttműködése 2002-re nyúlik vissza. A német és a francia konszern hibrid hajtáslánc fejlesztéséről is megállapodott, de ez az együttműködés már 2012 elején megszűnt, azután, hogy a GM résztulajdonos lett a PSA Peugeot-Citroënben.

A BMW az idei első félévben 1,1 millió autót értékesített, 6,8 százalékkal többet, mint 2012 első felében. A PSA eladásai 2012-ben 17 százalékkal csökkentek, és a vállalat ötmilliárd euró veszteséggel zárta az évet. Idén az első félévben a szigorú takarékossági intézkedések eredményeként az egy évvel korábbi felére csökkent a francia konszern nettó vesztesége.