Hirtelen felpörgött a használtautó-piac

használt autó
Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben élénkülést mutatott a magyar használtautó-piac, az átlagár is emelkedett.
Vágólapra másolva!

Az adott időszakban elkelt használt autók összértékének változását jelző, a Használtautó.hu által negyedévente közölt mutatószám 105,5 százalékos értékének alakulását két tényező is befolyásolta. Miközben az idén eddig több mint tíz százalékkal több használt hazai személyautó váltott tulajdonost, mint az előző év első három negyedévében, az átlagár hosszú idő óta tartó csökkenése is megállt, sőt 2,1 százalékkal még növekedett is (1,485 millió forint).

Forrás: Használtautó.hu

Nem csupán a kilenc évnél idősebb, hanem a 0-2 éves használt autók körében is emelkedett a tulajdonosváltások száma. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy a forgalom növekedése a legolcsóbb, néhány százezres értékű, illetve az ötmillió forint feletti kategóriában volt a legnagyobb.

Forrás: Használtautó.hu

Ezzel párhuzamosan a használtautó-import is folyamatosan csúcsokat döntöget: a legutóbbi három hónapban már 38 százalékkal több használt járművet hoztak be, mint 2012 hasonló időszakában. Míg 2011-ben még csupán havi 2-3 ezer külföldről származó autót helyeztek hazai forgalomba, ez az érték az utolsó negyedévben már minden hónapban meghaladta a hatezres értéket. A legnépszerűbb hat márka (Volkswagen, BMW, Opel, Ford, Audi, Mercedes) a teljes személyautó-behozatal több mint 60 százalékát fedi le.