Folyamatosan tisztulnak az európai autók

Vágólapra másolva!
Tovább csökkent az autók szén-dioxid-kibocsátása Európában. A Fiaté a legtisztább flotta.
Vágólapra másolva!

2012-ben minden megtett kilométer után az előző évihez képest 2,6 százalékkal kevesebb, 132,2 gramm szén-dioxid került a kontinens levegőjébe - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adataiból. Az EEA jelentése szerint Európában a főleg kisebb méretű autók gyártására specializálódott Fiat gyártja a leginkább környezetbarát modelleket. Autói kilométerenként 117 gramm szén-dioxidot bocsátanak ki.

A környezetet leginkább szennyező autókat a német Daimler gyártja, autóik átlagosan 143 gramm szén-dioxidot bocsátanak ki. Az európai autóiparban meghatározó német gyárak közül a Volkswagen autói számítanak a környezetre legkevésbé ártalmasnak, kilométerenként 133 grammos szén-dioxid-kibocsátással. Az Audi és a BMW holtversenyben a hatodik 138 grammos átlaggal.

Az EEA számításai szerint a jelenleg gyártott autók átlagosan 20 százalékkal energiahatékonyabbak, mint a 10 évvel ezelőtt készült modellek. Az ügynökség 2015-ig 130 grammos átlagkibocsátást vár, az EU irányelvei szerint 2020-ig pedig akár 95 grammra is süllyedhet a kibocsátás.