Janukovics már szóba állna az EU-val

Vágólapra másolva!
Az uniópárti kijevi tüntetések hatására úgy látja az ukrán miniszterelnök, lehetne közeledni a Nyugathoz. Nem esett szó arról, hogy ez a társulási szerződés aláírását jelenti-e, elemzők szerint azonban csak az indulatok megfékezését szolgálja. 
Vágólapra másolva!

Viktor Janukovics minden rendelkezésére álló eszközzel megpróbálja elősegíteni a közeledést az Európai Unióhoz - idézte a kormányfő megbízottját az orosz Interfax hírügynökség, arról azonban nem hangzottak el részletek, pontosan milyen diplomáciai lépések várhatók.

Ukrajnának a vilniusi csúcson kellett volna aláírnia a társulási szerződést az EU-val, Janukovics és kormánya azonban az utolsó pillanatban visszalépett, szakértők szerint Oroszország gazdasági zsarolására. A lépés ellen Kijevben napok óta tömegek tiltakoztak, és bár szombaton a rohamrendőrök szétverték a demonstrációt, néhány órával később újra negyven ezren vonultak utcára, uniós csatlakozást és új választásokat követelve.

Az erőszakos beavatkozást több nyugati szervezet képviselője elítélte. Guido Westerfelle német külügyminiszter felszólította az ukrán kormányt a gyülekezési szabadság alapvető jogára és arra, hogy tiszteletben kell tartani az európai Ukrajnát követelő emberek véleményét. Julia Timosenko ellenzéki vezető a börtönében hétfő óta éhségsztrájkot tart, a tüntetők iránti szolidaritásból. A demonstárción Vitalij Klicsko is felszólalt, és vasárnap százezres tömeget várnak a szervezők vidékről.