Börtöntől menthet meg egy alkoholszonda

alkohol
Glass of whiskey and car keys on wooden table.
Vágólapra másolva!
Egy átbulizott éjszaka és néhány óra alvás után sokan úgy ülnek autóba, hogy a vérük alkoholkoncentrációja magasabb 0,5 ezreléknél, ami bűncselekménynek számít. Megelőzhető a baj egy néhány ezer forintos szondával, ami még karácsonyi ajándéknak is tökéletes.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 2008. május elsején vezették be az ittas járművezetéssel szembeni zéró toleranciát, amit idén nyáron jelentősen szigorítottak az új büntető törvénykönyvvel (Btk.). A zéró tolerancián elvileg nehéz szigorítani, hiszen aki egy korty alkoholt is iszik, az elvileg nem vezethet, ám hiába javulnak évek óta a baleseti statisztikák, sokan még mindig megkockáztatják az ittas vezetést, ők számíthatnak szigorúbb elbánásra július elsejétől. Az új Btk. a korábbi 0,8 ezrelékes szabálysértési határt 0,5-re csökkentette, valamint pontosították benne az ittas vezetés fogalmát. A jogalkotók szerint erre azért volt szükség, mert sok esetben nehéz, néha lehetetlen volt a bűncselekmény bizonyítása a korábbi normák szerint - olvasható a dr. Székely ügyvédi iroda honlapján.

Megszűnt az ügyvédek és a bíróság mozgástere

Július előtt egy jól felkészült ügyvéd még eredményesen érvelhetett azzal a bíróságon, hogy védence vezetési képességét nem befolyásolta hátrányosan az általa elfogyasztott alkohol, ám erre most már nincs mód, ugyanis a bíróságnak nem kell az egyéni befolyásoltságot vizsgálnia, mérlegelés nélkül ittasnak kell tekinteni azt, akinek a szervezetében a véralkohol szintje a 0,5 ezreléket meghaladja. Ezt a határértéket nagyon könnyű elérni, egy 60-80 kilós átlagember számára elég hozzá két pohár bor vagy egy korsó sör, de az is tény, hogy mindenkinek különböző az alkoholtűrő-képessége, és az sem mindegy, hogy mennyit ivott (nem alkoholt) és evett valaki az alkoholfogyasztás mellett. Okostelefonokra telepíthetők alkohollebontást jelző kalkulátorok, ám az ezek által megadott tisztulási idő maximum csak tájékoztatásra jó, arra nem, hogy biztonságban volán mögé üljünk. Aki biztosra akar menni, az vagy vesz, vagy kér magának karácsonyra egy alkoholszondát – meglepően nagy a kínálat.

A belépőszintet a jó öreg befúvós, kémcsöves „pálcika” jelenti, amit nem is olyan régen még a rend őrei is előszeretettel kaptak elő a szolgálati brifkóból. Nem véletlenül kopott ki a közúti ellenőrzésekből, ugyanis pontos értéket nem lehet vele mérni, így jelenleg maximum egy művezetőnek lehet jó megoldás, ha reggel ellenőrizni akarja a brigádot. Akit az érdekel, hogy másnap reggel alatta van-e már a bűvös 0,5 ezreléknek az éjszakai buli után, annak kifinomultabb megoldás után kell néznie. Ár: 500 Ft/db-tól, rendszerint csak 5 vagy 10 darabos kiszerelésben kapható.

A legolcsóbb digitális szondák már kétezer forintért megvehetők. Hátrányuk, hogy nem mérnek túl pontosan, és az értéket is csak LED-ekről tudjuk leolvasni

A digitális alkoholszondák kínálata nagy szórást mutat, kapni kulcstartó méretű és formájú megoldást már néhány ezer forintért is, és színes, háttérvilágítással is rendelkező LCD kijelzős berendezést 100 ezer forint környékén. Az egy-kétezer forintos kategória szintén csak arra jó, mint a korábban emlegetett pálcikás megoldás: csak arra elég, hogy megállapítsuk, van-e még a vérünkben és ezzel együtt a leheletünkben alkohol, vagy sem: az igényesebb darabokon ugyan van pár apró LED, előre beállított értékekkel (rendszerint 0,02 és 0,05%) ám ezek is csupán hozzávetőleges értéknek tekinthetők.

Az igazán profik nem sajnálják a pénzt egy rendes szondára, és a 10-15 ezer forint feletti kategóriában kezdik a keresgélést. Itt már bővül a szolgáltatások köre, és megjelenik a cserélhető fúvóka is a készülékeken, amelyek rendszerint 0,2 ezrelékes pontossággal megállapítják a leheletből a véralkoholszintet. Az árak felső határa 200 ezer forint felett van, de ez már a professzionális kategória, beépített nyomtatóval és egyéb finomságokkal.

A már tényleg jól használható és pontos szondák ára 10 ezer forint körül indul. Az igazi kütyümániások olyan szondát vesznek, amit a mobiljukra lehet rárakni, és egy applikációval működtethető