560 lóerős Bogárral sokkol Volkswagen

volkswagen beetle bogár ralikrossz
Vágólapra másolva!
A valaha volt legerősebb Beetle nem az utcákra, hanem a ralikrossz pályákra épült.
Vágólapra másolva!
Forrás: Volkswagen

A Beetle-ből készített versenyautó a Global Rallycross Championship futamain indul majd idén, első fellépése a nyári X Games-en lesz júniusban, a texasi Austinban.

A részletes műszaki adatokkal még adós a Volkswagen, egyelőre csak annyit árultak el, hogy az összkerékhajtású kocsi közvetlen befecskendezéses TSI turbómotorja több mint 560 lóerős. Az utcai Beetle modellek közül a legerősebb is csak 200 lóerős, összkerékhajtású pedig nem is létezik.

Forrás: Volkswagen


Valószínűleg sok alkatrészt kapott a Beetle a Carlos Sainz számára tavaly épített Volkswagen Polo Rallycross autóból, amely végül sosem mutatkozott be, mert a barcelonai X Games végül elmaradt. Sainz Polója is több mint 500 lóerős volt, 0-100 km/h-ra kevesebb, mint két másodperc alatt gyorsult föl.

A ralikrossz Beetle-t az egykori Forma-1-es pilóta, Michael Andretti csapata, az Andretti Motorsport fogja versenyeztetni a GRC-ben, pilótának a két ismert amerikai versenyzőt, Tanner Foustot és az szintén egykori Forma-1-es Scott Speedet szerződtették.

Forrás: Volkswagen


A Volkswagen idén ünnepli annak a 65. évfordulóját, hogy az első Bogár megérkezett az Egyesült Államokba. Azóta a legendás típus három nemzedékéből 5,5 milliót értékesítettek az Egyesült Államokban.

Nem ez az első alkalom, hogy egy Bogárból rallikrossz autót faragtak. Jenson Button nemrég elhunyt édesapja, John a 70-es években egy első generációs Bogárból készített versenyautóval indult a brit és az európai ralikrossz bajnokságban.