Oda üt, ahová nem várják - Peugeot 308 1.6 e-HDi-teszt

peugeot 308
Vágólapra másolva!
Az idei Év Autója meglepő módon ott veri meg a tavalyi Év Autóját, a VW Golfot, ahol senki sem számított rá: az utastér minőségében. Ironikus, hogy pont az első Peugeot, amely megtartotta elődje nevét, változott a legtöbbet, ráadásul pozitív irányba. Minden jó tulajdonsága mellett azért meglepetés, mert óriási fölénnyel nyerte a 2014-es Év Autója díjat.
Vágólapra másolva!
Hol van már a harcsaszáj és a végtelen hosszú cicaszem? A Peugeot új formanyelve visszafogottan elegáns. A full-LED fényszóró az Allure felszereltséghez széria, a többihez nem kapható Forrás: Gulyás Péter

A Peugeot 308-as a motorokat leszámítva minden porcikájában megújult, ami pont az ellentéte annak, ami hat éve történt: az előző modellváltásnál a nevet 307-esről 308-asra cserélték, de maga az autó valójában csak egy erős ráncfelvarrást kapott, műszakilag alig változott. Ezúttal viszont még a padlólemez is új, egyedül a tavaly bemutatott Citroën C4 Picasso használja ezt rajta kívül. Az új 308-as alacsonyabb, szélesebb, hosszabb tengelytávú elődjénél, ami megfelel az elvárásoknak, az viszont meglepő, hogy a hossza 3 centiméterrel kisebb lett, így jelenleg ez a legrövidebb alsó-középkategóriás autó a 4,25 méterével. Két felnőttet kitevő mennyiséget, 140 kilogrammot sikerült lefaragni a 308-as tömegből, így az alapváltozat jócskán 1,1 tonna alatt marad. A váz háromnegyede nagy- és ultranagy szilárdságú acélból áll, és egyetlen más kategóriatársban sem használnak annyi alumíniumot, mint ebben: a két első sárvédő, a motorháztető, számos futóműalkatrész, de még a kézifékkar és váltógomb is könnyűfémből készült.

A műanyagból készült hátsó ajtó is a tömegcsökkentést szolgálja Forrás: Gulyás Péter

Meglepő, hogy mennyire visszafogott és márkasemleges a 308-as formája, szinte bármelyik gyártó terméke lehetne. A minőséget és a kifinomultságot akarták vizuálisan megjeleníteni az egyszerű, letisztult felületekkel, ami sikerült is. Így nem lett a legkarakteresebb, viszont olyan részletet is nehéz találni rajta, ami megosztó lenne. A csökkentett magasság miatt a 308-as tömegközéppontja 2 centiméterrel került alacsonyabbra, a légellenállása (0,28) pedig egyenesen a legjobb a kategóriában. Szériatartozék a teljesen LED-es fényszóró a csúcsot jelentő Allure felszereltséghez, ami kellemes meglepetés, mivel a kategóriában eddig hasonlót csak a Seat Leonhoz és az Audi A3-ashoz lehetett rendelni - 420, illetve 599 ezer forintért.

Óriás fölénnyel nyerte az Év Autója díjat

A jelenleg is zajló Genfi Autószalon előestéjén jelentették be, hogy az európai autós újságírókból álló zsűri a Peugeot 308-ast szavazta meg az Év Autójának 2014-ben. A választáson olyan autó indulhatott, amelyet 2013-ban kezdtek el értékesíteni, és már minimum 5000 darab gazdára talált belőle. A 308-as fölényesen nyerte a versenyt (307 ponttal) a BMW új elektromos autója, az i3 (223 pont), és az ugyancsak elektromos Tesla Model S (216 pont) előtt. A Peugeot utoljára 2002-ben nyerte el a díjat a 307-essel, amely a mostani 308-as kettővel ezelőtti elődje. 

Amennyire visszafogott kívül, annyira forradalmi belül a 308-as. A műszerfalról a lehető legtöbb gombot száműzték, csak a hangerőállítóét, a szélvédőfűtését, a vészvillogóét, a belső keringetését és a központi zárét hagyták meg, a többi funkciót a nagyméretű, vezető felé fordított érintőképernyőn kell vezérelni. Szerencsére ennek kezelése könnyen megtanulható, csak azt kell megszokni, hogy hidegben lassan reagál, és, hogy az elöl ülő utasnak át kell nyúlnia a képernyőn, hogy a légkondin/szellőzésen változtathasson. Jó, hogy az USB- és jack-csatlakozó és az ülésfűtés is könnyen elérhető helyre, a váltó elé került, korábban ezek alaposan el voltak dugva.

A Peugeot i-cockpitnek nevezi a minimalista, gombokat alig tartalmazó műszerfalat. A minőségérzet még az eddigi etalon Golfot is veri Forrás: Gulyás Péter

Ahogy várható volt, a 208-asból ismert kis kormánykereket bevezették a 308-asban is. Ennek előnye, hogy közvetlenebbül irányítható az autó, viszont nem mindenkinek könnyű megtalálni az ideális vezetői pozíciót úgy, hogy a kormány ne takarja ki a kicsi és messze lévő analóg órákat. Pont a kitakarás miatt döntött úgy a Peugeot, hogy a fordulatszámmérő mutatója fordítva, jobbról balra kilengve működik, így a gyakrabban használt alsó fordulatszám-tartomány mindig látható marad. Sajnos a kilátás egyik irányban sem túl jó, ferdén előre az A-oszlopok, előrefelé a belső tükör vaskos konzolja, hátrafelé pedig a nagyon széles, de alacsony hátsó szélvédő és a széles C-oszlopok takarnak ki sokat. Ajánlott a parkolóradarokkal és navigációval együtt megvásárolható tolatókamera, amely segédvonalakat is kirajzol.

Az első ülések masszírozni is tudnak, ami egyedülálló a kategóriában Forrás: Gulyás Péter

Hatalmasat fejlődött a felhasznált anyagok minősége, a műszerfal tetejét puha, habosított anyag borítja, a króm és az zongoralakk borítású felületek ízlésesek, a felületek tapintása olyan, mint egy prémiumautóban. Viszont kesztyű nélkül télen odafagy az ember keze a fém váltókarhoz, amely nyáron égési sérülést is okozhat, ha felhevül az óriási üvegtető alatt. Hátránya még a panorámatetőnek, hogy csökkenti az elődhöz képest amúgy is kisebb fejteret. Így hiába tették mélyre a hátsó üléseket, 185 centiméteres magasság fölött a hátsó utasok feje a plafont súrolja, és a lábuk sem fér el rendesen. Viszont a 420 literes csomagtartó kategória-első, Igaz, ebbe a padló alatti 35 literes rekeszt is beleszámítják, amely a tesztautóban nem létezett, ugyanis az audiorendszer nyolccsatornás erősítője és mélynyomója foglalta el a helyét. Aki a szépen szóló Denon hifi megvásárlása mellett dönt, annak a pótkerékről is le kell mondania, helyette csak egy kompresszor és egy defektjavító készlet jár.

Az alsó rekesz nélkül 385, vele 420 literes a csomagtartó Forrás: Gulyás Péter

Menet közben a 308-as hű marad ahhoz a képhez, amit elegáns formájával és a minőségi utasterével felépített. A régi jó 1,6-os HDi dízelmotor még hidegen is viszonylag halk, a rezgései alig érezhetőek a kormányon és a váltókaron, de a kocsi gördülési, szél- és futóműzaja is minimális. Régi franciás értékeket elevenít fel a rendkívül komfortos futómű, amely az úthibák ütéseit szépen semlegesíti, pedig a tesztautó meglehetősen „peres”, 225/45/17-es gumikon gördült. A korábbinál szélesebb nyomtáv és az alacsonyabb tömegközéppont adott lehetőséget a futómű felpuhítására, mert így kevesebbet vesztettek az útfekvésen, mint amennyit nyertek a kényelmen.

A szűkös hátsó helykínálat a 308-as legnagyobb hibája Forrás: Gulyás Péter

Alapvetően előnyös a lágy hangolás a hazai úthálózaton, az úthullámokon viszont enyhe ringatózásba kezd, és kanyarban is nagyobb az oldaldőlés, mint várnánk. Eltúlzott tempónál kanyarban az orrát kezdi el tolni, amit szinte észrevétlenül semlegesít az 50 km/h felett kikapcsolhatatlan menetstabilizáló rendszer. A kis átmérőjű kormányt élvezetesen, kis mozdulatokkal lehet forgatni, pedig az áttételezés nem túl direkt, ütközéstől ütközésig hármat fordul. De nem ez a probléma, hanem az, hogy kevés visszajelzést ad, és a rásegítés mértéke sem tökéletes, mert kis tempónál túl sokat, nagynál túl keveset kapunk belőle.

A hűtő áttervezésével az első túlnyúlás 6 centit csökkent, ennek felét a hátsó megnyújtására fordították Forrás: Gulyás Péter

Régi ismerős az 1,6 literes, 115 lóerős dízelmotor, amely a gyakorlatban városban és autópályán körülbelül 6-6,5, országúton 5-5,5 litert fogyaszt. A nyomatékos motort kissé lefojtja a takarékosságra tervezett hosszú váltó-áttételezés, 130 km/h-nál hatodikban például csak 2100 a fordulatszám. Egy forgalmas útra ezért nem lehet kettesben kikanyarodni, bizony vissza kell tenni egyesbe a viszonylag precízen megvezetett, de hosszú úton járó kart, mert különben nem gyorsul az autó. Megfelelő fordulatszám tartományban tartva azonban a 115 lóerő és a 270 Nm dinamikusan mozgatja a Peugeot-t, bőven van benne annyi tartalék, hogy az országúti előzéseket biztonsággal abszolválja. Pár hónap múlva azonban már ugyanezt a motort 120 lóerősként, tisztább, Euro 6-os károsanyag-kibocsátási normát teljesítő változatban lehet majd megvenni, így megéri még várnia annak, aki vásárláson töri a fejét. Jó alternatívája lehet a dízelmotornak a szintén hamarosan érkező háromhengeres, 1,2 literes turbós benzines, amely 110 és 130 lóerővel lesz rendelhető.

A legjobb légellenállású és a legkönnyebb autó a kategóriában Forrás: Gulyás Péter

Összefoglalásképp elmondható, hogy középszerű elődjéhez képest hatalmas előrelépés az új 308-as, mivel egyes területeken – utastér minőségérzete, zajszigetelés, rugózási komfort, fényszórótechnika, csomagtartó – egyenesen kategória-első lett. Hátrányként szinte csak a szűkös hátsó térkínálatot és a billegős futóművet lehet említeni, de ez a legtöbb vevőnél amúgy sem szempont. Sajnos a 308-as a kategória drágább tagjai közé tartozik, a legjobb felszereltséggel az 1,6-os, 115 lóerős dízel 6,47 millió forintba kerül (a tesztautó az extrái miatt 1,3 millió forinttal került többe). Viszont egy bevezető akció keretében most 300 ezer forintot engednek az árból, és a garanciát is 5 év/100 ezer kilométerre növelték.

Műszaki adatok – Peugeot 308 1.6 e-HDi

Motor, erőátvitel, fékek. Hengerűrtartalom: 1560 cm³. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 85 kW (115 LE)/3600. Nyomaték: 270 Nm (túltöltéssel 285 Nm) /1750. Sebességváltó: hatfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4253/1804/1457 mm. Tengelytáv: 2620 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1559/1553 mm. Üres tömeg: 1160 kg. Megengedett össztömeg: 1780 kg. Csomagtartó térfogata: 420 l. Üzemanyagtartály térfogata: 53 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/h): 10,2 mp. Végsebesség: 196 km/h. Gyári átlagfogyasztás: 3,7 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 5,9 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 95 g/km.