Kiterjesztik az úthasználati díjat Németországban

Vágólapra másolva!
Jövőre a 7,5 tonna feletti teherjárműveknek is fizetniük kell az úthasználatért, míg 2016-tól a külföldi autósoknak is fizetős lesz az autópálya-használat.
Vágólapra másolva!

A kedden bejelentett döntés szerint 2015-től a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után is díjat kell majd fizetni, és 1000 kilométerrel növelik a díjfizetési kötelezettség alá vont szakaszok hosszát a kétszer kétsávos autóutak hálózatában. A rendszer kiterjesztésétől évente legkevesebb 700 millió euró plusz bevételt várnak.

A csaknem 13 ezer kilométeres német autópálya-hálózat használatáért már 2005 óta fizetni kell a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után, és 2012-ben 1135 kilométernyi főutat is fizetőssé tettek. Az ebből befolyó bevétel jelenleg évente 4,5 milliárd euró. A német közlekedési minisztérium tervei szerint 2018 közepére a főúthálózat egészére kiterjesztik a teherautók díjfizetési kötelezettségét.

A kormányzó konzervatívok és szociáldemokraták koalíciós megállapodása alapján az autópályák használatáért a külföldi autósoknak is fizetniük kell 2016-tól. A közlekedési minisztérium még a nyári szünet előtt bemutatja az őket terhelő sztrádahasználati díj bevezetésének tervét, és várhatóan már az idén megalkotják a rendszer elindításához szükséges jogszabályokat.