Kötelező lesz a tolatókamera Amerikában

tolatókamera
Vágólapra másolva!
Így akarják csökkenteni a tolatás közben történő baleseteket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) hétfőn tette közzé azt a rendeletet, amely kimondja, hogy 2018 május 1-től csak olyan új (4535 kg alatti) járművet lehet forgalomba helyezni az Államokban, amely fel van szerelve tolatókamerával. A szabályozás szerint az új kameráknak legalább háromszor hat méteres téglalap alakú teret kell mutatniuk a kocsi mögött, de a műszerfalra szerelt kijelző méretét és felbontását is meghatározzák. Előzetes számítások szerint autónként 132-142 dollár lesz az ára egy teljesen új rendszernek.

A tolatás közben történő balesetek csökkenését várják az új rendelkezéstől, a gyártók már 2016-tól megkezdik az átállást Forrás: Origo

Az NHTSA adatai szerint a 4,5 tonna alatti járművek tolatása közben bekövetkezett balesetek évente 210 halálesetet és 15 ezer sérülést okoznak az Egyesült Államokban. Az áldozatok között felülreprezentáltak a gyerekek és az idősek: az 5 évnél fiatalabb gyerekek adják a halálesetek 31 százalékát, a 70 év fölötti emberek pedig a 26 százalékát.