Nagy meglepetések a nyárigumi-teszten

gumis műhely
ZOETERMEER - Because of the snow and ice of the last weeks, there is a huge demand for snow tires. Service stations are busy changing tires
Vágólapra másolva!
Az ADAC gumitesztjein rendszeresen jól szerepelnek a Continental és a Michelin modelljei, az idei nyáriabroncs-teszten azonban a középmezőnybe került mindkét márka. A legfontosabb méretosztályban - egy kivétellel - csak ismeretlen márkákat sikerült megelőzniük.
Vágólapra másolva!

Az ADAC német autóklub most próbál kilábalni története legnagyobb válságából, amelybe azért keveredett, mert meghamisította egy valójában teljesen érdektelen szavazás végeredményét. Ezzel a bakival összes tesztjének hitelességét sikerült aláásnia a szervezetnek, ráadásul az idei nyárigumiteszt végeredménye is alapot adhat az összeesküvés-elméletek szövögetésére.

Egy gumitesztelésben jártas szakember korábban azt mondta az Origónak, hogy noha szerették volna többször bizonyítani az ADAC méréseinek pontatlanságát, ez végül nem sikerült, mert saját tesztjeiken is azok bizonyultak a legjobb gumiknak, amelyek a német autóklubnál is nyertek. Ebből kiindulva valószínűleg szerencsétlen véletlen, hogy az idei teszten, a legfontosabb méretkategóriában nagyon messze került az élmezőnytől az általában jól szerepelő Continental és Michelin, de biztos lesz majd magyarázkodnivalója a szervezetnek emiatt.

A véletlenek szerencsétlen egybeesésére utal az is, hogy a kisautós méretosztályban, a 175/65 R14-es méretben a Continental ContiEcoContact5 gumija érte el a legjobb eredményt, hajszállal megelőzve a Hankook és a Pirelli modelljeit. Ebben a kategóriában meglepetés, hogy a Falken Sincera SN832 Ecorun is jó minősítést kapott, miközben a Michelin Energy Saver+ csak közepes értékelést ért el.

A 175/65 R14-es kategóriában három abroncs bukott meg, ezeket érdemes kerülni (a képeken sorrendben az ár euróban, az ADAC értékelése, majd a száraz útfelületen nyújtott teljesítmény, a vizes útfelületen nyújtott teljesítmény, a zaj/komfort, a fogyasztás és a kopás értékelése) Forrás: ADAC

Ugyanígy járt a Vredestein, a Goodyear és a Semperit egy-egy modellje is, pedig ezek a márkák hagyományosan a tesztek élmezőnyében szerepelnek. Ebben a kategóriában három modell bukott meg, ráadásul olyan márkáktól, amelyek hagyományosan a hazai bevásárlóközpontok sztárjai: a Debica Passio 2, a Kormoran Impulser b2 és a Kleber Dynaxer HP3 megvásárlását egyáltalán nem ajánlja az ADAC. A kategória tesztautója egy Ford Fiesta volt.

Az európai piacon a 196/65 R15-ös méretkategória a legfontosabb, hagyományosan ezekkel kerülnek piacra a kompaktok, de a középkategóriában is előfordul ez a méretosztály. Minden évben ebből a méretből fogy a legtöbb Európában, nem véletlenül mazsolázott az ADAC éppen ebből a kategóriából. A tesztautó egy Volkswagen Golf volt.

A legfontosabb, 195/65 R15-ös méretosztályban a Continental és a Michelin is lemaradt az éllovasoktól Forrás: ADAC

A meglepetés nem maradt el, a kisautóknál győztes Continental a mezőny második felébe került. Kizárólag olyan ismeretlen márkák végeztek a ContiPremiumContact5 mögött, mint a Nexen, a High Performer, az Apollo és a Federal. Utóbbi modellje, a Formoza FD2 volt a teszt egyetlen bukott versenyzője, az Apollo Alnac 4G kielégítő értékelést kapott.

Ebben a méretosztályban hét gumi kapott jó minősítést, sorrendben a Goodyear, a Dunlop, a Hankook, némi meglepetésre a Fulda, a Nokian, a Pirelli és a Vredestein modelljei. A Continental mellett közepes értékelést kapott a Semperit, a Kumho, a Yokohama, a Michelin, a Bridgestone, a Nexen és a High Performer.