Lekoppintotta a Mercedes az X6-os BMW-t

Mercedes Concept Coupé SUV
Concept Coupé SUV; 2014; colour: ALU-BEAM silver
Vágólapra másolva!
A Mercedes is feltalálta a kupéval keresztezett terepjáró kategóriát.
Vágólapra másolva!

Sokan szörnyülködtek, amikor 2008-ban a BMW előrukkolt az X6-ossal, ami egy kupé és egy SUV látszólag teljesen értelmetlen házasításából született, de az eladások azt mutatták, hogy sikeresen talált piaci rést a kategóriák között a bajor márka. Annyira bejött nekik az X6, hogy néhány hete bemutatták az egy számmal kisebb X4-est, és innentől kezdve csak idő kérdése, hogy felbukkanjon egy X2-es nevű modell is a kínálatukban.

Az autó arányait jól jelzi, hogy még a 22 colos felnik se tűnnek vészesen nagynak alatta. A hátsó lámpák az óriási S osztály kupééra emlékeztetnek Forrás: Daimler Ag

A jelek szerint a Mercedes eddig bírta tétlenül nézni a BMW sikereit a saját maga által teremtett kategóriában, mert leleplezték a Concept Coupé SUV nevű tanulmányukat, amit az X6-os ellen küldenek harcba. Nehéz lesz majd a választás a két modell között, mert a külsejük igencsak hasonló lett, oldalról szinte teljesen egyformák a kupésan lejtő tetőívvel és drabális kerékjáratokkal.

Tény, hogy ebben a műfajban nehéz újjat mutatni, de az X6-ossal való hasonlóság letagadhatatlan Forrás: BMW & Merzedes-Benz

A közel öt méter hosszú, két méter széles és mindössze 1,74 méter magas tanulmány motorházteteje alatt egy háromliteres, két turbóval lélegeztetett V6-os benzinmotort raktak 333 lóerővel. A sebességváltásról egy 9G-Tronic plus nevű automata gondoskodik négy előre beállított és egy szabadon konfigurálható beállítással. Akárcsak bajor konkurense, a Coupé SUV is állandó összkerékhajtást kapott. A tanulmány kidolgozottsága arra enged következtetni, hogy ősszel számíthatunk a szériaváltozat bemutatkozására, és jövőre már megint azzal az ősi dilemmával küszködhet a kupésított terepjáróra vágyó célközönség, BMW vagy Mercedes? És hogy még nehezebb legyen majd a döntés, az Audi is javában ügyködik valami hasonlón.