Már egy gombnyomás is büntetendő

Vágólapra másolva!
Csak kinyomott egy bejövő hívást a mobilján, hogy ne vezetés közben telefonáljon. Megbüntették.
Vágólapra másolva!

Magyarország legfőbb bírósági szervezete, a Kúria is kimondta, hogy büntetendőnek minősül, ha vezetés közben akár egyetlen pillanatra is a kezünkbe vesszük a mobiltelefonunkat és használjuk valamilyen funkcióját, ami akár egy gombnyomás is lehet, mert ezzel megsértjük a KRESZ 3. paragrafusának, második bekezdését. E szerint „a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat” – írja az Ügyvédvilág.hu.

Az ügy előzménye egy peres eljárás, amely során egy autós nem ismerte el az őt megállító rendőröknek a szabálysértés tényét, és fellebbezett a közigazgatási bírás befizetése ellen, mert állítása szerint, csak azért vette kézbe a telefonját, hogy egy bejövő hívását azonnal kinyomjon, és ezzel a célja pont az volt, hogy ne kövessen el jogsértést. A rendőrség elutasította az autós fellebbezését, arra hivatkozva, hogy „a beérkező hívás elutasítása is telefon-használatának minősül, így a szabályszegés ténye bizonyított”.

A kézben tartás még nem, a használat már büntetendő

Az elsőfokú bíróság ugyancsak elutasította az autós keresetét, és megállapította, hogy a mobiltelefon kézben tartása önmagában még nem minősül szabálysértésnek, ehhez szükséges az is, hogy a gépjárművezető a kézben tartott mobiltelefon valamilyen funkcióját használja. A bíróság indoklása szerint „bármilyen rövid időtartamú mobiltelefon-használat, legyen az akár csak egy gombnyomás, elvonhatja a gépjárművezető figyelmét és veszélyhelyzet alakulhat ki, ezért a KRESZ 3. § (2) bekezdése nem értelmezhető úgy, hogy csak a vezetés közben kézben tartott mobiltelefonon való beszélgetés és szöveges üzenet írása tiltott, hanem minden olyan cselekmény, amely során a mobiltelefon funkcióját használják. Így az is, ha telefonra érkező hívás fogadását visszautasítják”. Ezt a bírósági döntést erősítette meg a Kúria is.