A profilmélységet is méri az intelligens abroncs

profilmélység szenzor
Vágólapra másolva!
A beépített szenzor a gördülési tulajdonságok változását figyeli.
Vágólapra másolva!

A Continental abroncsnyomás-ellenőrző rendszerének következő generációja már az abroncsok profilmélységének megállapítására is képes lesz. Az új funkció egy intelligens szoftvernek köszönhető, amely a gumiabroncs gördülési tulajdonságainak változásából állapítja meg a profilmélységet egy beépített érzékelő segítségével. A profilmélység elektronikus mérése a Continental aktív abroncsnyomás-ellenőrző rendszerével (eTIS – electronic Tire Information System) szerelt új járművekben lesz majd elérhető, előreláthatólag 2017-től.

A Continental a profilmélység méréséhez az abroncsok gördülési tulajdonságaiban bekövetkező lassú változásokat használja fel. A rendszerrel felszerelt járművek fedélzeti elektronikája összehasonlítja majd az abroncsfejlesztő és az elektronikai mérnökök által végrehajtott intenzív tesztek adatsorait az abroncsba épített érzékelők által mért gördülési tulajdonságokkal.

Forrás: Continental

Amennyiben az érzékelt profilmélység eléri az adott járműre és a gumiabroncsara vonatkozó minimum határértéket, a rendszer jelzi a gumiabroncsok cseréjének szükségességét. A Continental megoldása beállítástól és felszereltségtől függően akár a szerviz értesítésére is képes lesz.

A terhelésérzékelő a Continental intelligens abroncsnyomás-ellenőrző rendszerének egy további, közvetlenül a sorozatgyártás előtt álló funkciója. Ez egy speciális szoftver segítségével képes megállapítani, hogy például nyaralás előtt a csomagtartóba pakolva nem léptük-e túl az autó legnagyobb megengedett terhelhetőségét.