Paradicsom-alkatrészekkel kísérletezik a Ford

Vágólapra másolva!
A növényi alapú műanyag ronda, csak rejtett alkatrészeket lehet készíteni belőle.
Vágólapra másolva!

Paradicsomrostokat használna a Ford az autógyártásban, hogy hosszú távon környezetbarátabbá tegye az alkatrészpiacot. A Ford a Heinz ketchupgyárral működik együtt abban a tesztben, amelynek során a paradicsomfeldolgozás melléktermékéből, a paradicsomhéjból vezeték- és pénzérmetartókat készítenek. Azt remélik, ha a kőolajalapú műanyagokkal szemben növelik a növényi alapú műanyagok használatát, akkor ezzel - ha szerény mértékben is, de - mérséklik az autógyártás környezetkárosító hatásait.

Az anyag cseppet sem vonzó külseje miatt egyelőre csak rejtett alkatrészek készítésére használható, ám a cél az, hogy idővel kellemesebb látványt is nyújtson.

A Ford csaknem két éve működik együtt a Heinz mellett számos nagyvállalattal, hogy felgyorsítsa a növényi alapú műanyagok terjedését. A paradicsomon kívül a jövőben kókuszdióból, rizsszemek héjából, pitypanggyökérből, sőt fából is készülhetnek autóalkatrészek.

A Ford korábban már bemutatott egy olyan tanulmányautót, amelynek belsejét újrafeldolgozott műanyag kóláspalackokból készítették.