Londoni taxik lesznek Sanghajban

A kínai gyártmányú londoni taxi, a TX4-es
A londoni fekete taxik legutolsó hagyományos meghajtású, kínai támogatással készített modellje
Vágólapra másolva!
A jellegzetes autókban stílusosabban, de drágábban lehet majd utazni.
Vágólapra másolva!

A Shanghai Daily napilap szerint idén ősztől a Londonból ismerős fekete taxik százai közlekednek ősztől Sanghaj utcáin. A brit életérzésért ugyanakkor a hagyományos árnál többet kér majd a szolgáltató cég, a Csiangseng Taxi. A város legnagyobb taxiszolgáltató vállalata, kínai Geely autógyártó cég Geely Engol TX4-es járműveket az október 1-jei nemzeti ünnepen fogja először közlekedésbe állítani. Az elavult londoni taxikat kiváltó, de hasonló formavilágú TX4-es járművek brit fővárosban futó példányait is a Geely tulajdonában lévő autógyártó készíti.

A megszokott fehér-kék, fehér-sárga, fehér-piros autóktól a "londoni taxi"-ként is emlegetett kocsik méretükben is különböznek: jóval tágasabbak a hagyományos kínai taxiknál. Nem véletlen, hogy a cég elsősorban idős és mozgássérült utasokat céloz meg velük. Szerepük így hiánypótló is lesz, jelenleg alig akad lehetőség a kerekes székek taxikban való szállítására a városban.

A kínai gyártmányú londoni taxi, a TX4-es Forrás: Wikimedia Commons, Magnus Manske



A Sanghajba szánt járművekben nincsen a vezető mellett ülés, ehelyett a teret a csomagoknak tartják fenn, hátuljában pedig két rögzített és két, igény esetén kihajtható ülés kap helyet.A Shanghai Daily információi szerint a mintegy kétszáz fekete taxi használatáért a hagyományos autókénál többet kér majd a szolgáltató: az alapár így 14 jüan (500 forint) helyett 19 jüan (700 forint) lesz és a kilométerenként fizetendő összeg is magasabb lesz a megszokottnál.