Autógyártókat büntet Kína

Vágólapra másolva!
Az Audit, a Chryslert és tucatnyi japán autóalkatrész-gyártót találtak bűnösnek a kínai hatóságok szabadverseny-ellenes tevékenységük miatt. A Mercedest és a BMW-t tovább vizsgálják.
Vágólapra másolva!

A kínai piaci felügyeletéért felelős Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság (NDRC) szerdán jelentette be: versenyellenes árképzés miatt megbünteti a Chryslert, valamint a Volkswagen-csoporthoz tartozó Audit. A hatóság hónapokig vizsgálódott a két nagy autógyártó regionális egységeiben, amelyek piacain a cégek - a hatóság szerint -, súlyosan korlátozták a szabadversenyt, sértve a fogyasztók érdekeit.

Azt egyelőre nem közölte a hatóság, hogy mekkora büntetésre számíthatnak az autógyárak,a kínai sajtó ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy a többi márka számára elrettentően magas összegre lehet számítani. Az NDRC szerdán megerősítette, vizsgálódik a Mercedes-Benznél is, ennek sanghaji irodáit hétfőn keresték fel, számos számítógépet és hivatalos dokumentumot elkobozva. Egy külön szálon folyik a vizsgálat a BMW ellen, hasonló vádak, piackorlátozó magatartás miatt, s a nyugati nagyok mellett az NDRC tizenkét japán autóalkatrész-gyártót is megbüntetett.

A külföldi cégeket Kínában gyakran éri az a vád, hogy indokolatlanul magas áron kínálják termékeiket vagy más piacokhoz képest egyenlőtlen bánásmódban részesítik fogyasztóikat. Korábban az Apple-t, a Starbuck's-t, a Samsungot és több nagy gyógyszergyártót is megbüntettek hasonló okok miatt.