Vizsgálja a járműnyilvántartás kibővítését az NFM

műszaki
Vágólapra másolva!
A futásteljesítményen kívül a kártörténet és az érdemi javítások is bekerülhetnek a rendszerbe, de a fejlesztésről csak a költség-haszon elemzés után dönt majd Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, legkorábban jövőre.
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

Hazai autós szervezetek, egy az Autós Nagykoalíció is a tavaly bevezetett kilométeróra-nyilvántartási rendszer továbbfejlesztését, egy egységes központi járműtörténeti adatbázis bevezetését szorgalmazzák. Javaslatuk célja, hogy a használt járműveket vásárlók számára referencia adatbázis álljon rendelkezésre, amelyből lekérdezhetők a gépjárművek jellemző adatai.

A fejlesztési tárca felidézte: a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) által vezetett járműnyilvántartás 2013. január 1-jétől tartalmazza a gépjárművek időszakos vizsgálata során rögzített kilométeróra-állásokat. Mivel az időszakos vizsgálatot általában kétévente kell elvégeztetni, sok autónak még egyetlen ilyen adata sincs a rendszerben, és nagyon kevés gépkocsiról érhető el több, a tényleges futásteljesítmény alakulását visszakövethetővé tevő adat.

"A törvényi szabályozás alapján végzett adatrögzítés akkor tudja betölteni a funkcióját, ha az információk hosszabb időszakra hozzáférhetőek lesznek, akár a jármű teljes életét végigkísérik majd" - hangsúlyozta az NFM.

"A vevők számára mindenképpen hasznos, ha egy adásvétel előtt hiteles információhoz juthatnak a gépkocsi előéletéről. Tájékoztatásukat szolgálja első lépésként a kilométeróra-állás rendszeres rögzítése a járműnyilvántartásban, amelyet a későbbiekben a biztosítási események és az érdemi javítások dokumentálása követhet" - írta válaszában az NFM.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is a tárca, hogy a minden üzemeltetési körülményre kiterjedő járműtörténeti nyilvántartás létrehozásának, működtetésének költség- és időigénye az így nyerhető információk hasznosságához képest aránytalanul nagy lehet. A további fejlesztések tartalmáról tehát csak minden részletre kiterjedő költség-haszon elemzés alapján lehet megalapozottan dönteni.
A fejlesztési tárca vizsgálja a jogszabályok módosításának szóba jöhető lehetőségeit. Az NFM legkorábban az idei év végén befejeződő munka eredményeként teheti majd meg javaslatát a kormánynak - áll a minisztérium MTI-nek adott írásos válaszában.