Megdrágultak a kisautók a használtpiacon

autópiac
Kétévesig újszerűnek számít a használt autó, ezeket gyorsan el is kapkodják
Vágólapra másolva!
Mert a vagyonszerzési illeték miatt drágább lett az autóimport.
Vágólapra másolva!

Nagyon pörög a használtautó-piac, az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző mutatószám a harmadik negyedévben további közel négy százalékponttal, 125,8 százalékra emelkedett. Az elmúlt hónapokban az árak gyakorlatilag nem változtak, így az index értékét a gazdát cserélő járművek mennyisége növelte. A piac pezsgését élénkítette, hogy az uborkaszezon ellenére a második negyedévi szinthez képest további 12 százalékkal bővült a használt autók importja.

A Használtautó.hu indexe egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használt autók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék feletti állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac teljesítménye a bázisnak tekintett időszak teljesítménye fölött jár.

Forrás: Használtautó.hu

Noha az előző negyedévben gyakorlatilag nem változott, egy év alatt 5 százalékot nőtt a használt autók hirdetési átlagára. Ennek oka leginkább az év elején bevezetett vagyonszerzési illeték, mert az emiatt drágábbá vált import a belföldi kínálat árát is felnyomta. Ennek mértéke azonban az egyes kategóriákban jelentősen eltért. Alapvető tendenciaként az látszik, hogy a kisebb kategóriák esetében volt a legszámottevőbb a drágulás, míg a nagyautóknál és terepjáróknál kisebb átlagárcsökkenés is volt.

Forrás: Használtautó.hu

A legnagyobb mértékben, 11 százalékkal a piac legnagyobb szeletét jelentő alsó-középkategóriás autók ára nőtt. A szintén komoly súllyal szereplő mini és kisautók, illetve a középkategória felsőbb részeibe tartozó autók esetében 3-4 százalékos áremelkedés történt. A használt nagykocsik ugyanakkor 3, míg a használt terepjárók átlagosan 8 százalékkal lettek olcsóbbak, mint egy éve.

Forrás: Használtautó.hu

Bár a csúcson lévő euróárfolyam az év elejéhez képest némileg visszafogta a használtautó-importot, a behozatal volumene ismét havi 8-9000 darabra ugrott, ami majdnem minden hónapban közel 40 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet. Az új autók piacának bővülése is 20 százalék felett jár, így az év végére a forgalomba helyezett új autók száma akár a 70 ezret is elérheti. E két tényező továbbra is kedvező hatással lesz a használtautó-piac aktivitására. Az átlagár növekedése ugyanakkor az utolsó negyedévre már akár csökkenésbe is átfordulhat.