Nincs az a napsütés, amely kifakítja az újfajta fényezést

ford f-150
Vágólapra másolva!
A Ford a NASA által is használt létesítményben tesztelte a technológiát.
Vágólapra másolva!

A Ford egyedi fényezést és belső árnyékolókat fejlesztett az új F-150 pickuphoz, hogy az autó külső és belső felületeit se fakítsa ki a napsugárzás, és hogy a vezetőt ne zavarja meg a kabin elemein tükröződő fény. A fényezés fejlesztéséhez egy Termatron nevű berendezést használtak, amelynek segítségével erős, roncsoló hatású UV-sugárzást is szimuláltak.

Még az emblémát is kemény próbáknak vetették alá, az F-150 felirattal együtt több mint háromezer órát töltött erős napfényben, ami ötévi használatnak felel meg. Az elemek hőteszten is átestek, amelynek során mínusz 40 fokos fagyban és 100 fokos hőségben egyaránt bebizonyosodott, hogy a krómozás tartós, és extrém körülmények közt sem repedezik meg.

Forrás: Ford

A Ford fél éven át szabadtéri állványra tette ki az autó külső és belső részegységet egy floridai létesítményben (ahol a NASA is végez hasonló kísérleteket), hogy megvizsgálja azok kifakulását vagy egyéb károsodását. Az egyes felületeket különleges xenon-fénnyel ellenőrizték, ami az emberi szem számára láthatatlan sérüléseket is megmutatja.