Vagyonokat spórolna az EU a gázos autókkal

lpg
Vágólapra másolva!
10 százalékos LPG-arány 20 milliárd euró megtakarítást jelentene.
Vágólapra másolva!

Egy tanulmány laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztott eredménye szerint a cseppfolyósított gáz (LPG) használata környezetvédelmi szempontból kifejezetten előnyös: a benzinnel és a gázolajjal szemben 16 százalékkal kevesebb szén-dioxid keletkezik ugyanakkora teljesítmény elérésekor. Az Európai LPG Szövetség (AEGPL) szerint a cseppfolyósított gáz ökológiai lábnyoma 17 százalékkal kisebb a fűtőolajénál, és 49 százalékkal alacsonyabb, mint a széné, ezért a fenntartható fejlődés szempontjából rendkívül lényeges a PB-gáz és az autógáz elterjedése.

Forrás: Opel

A tanulmány szerint a cseppfolyós gázok elterjedése jelentősen javítaná a levegő minőségét is. Ha 2020-ra az Európai Unióban 10 százalékra emelkedne az LPG-vel működő autók aránya, az kimutathatóan 20 milliárd euró megtakarítást hozna - ennyivel kevesebb lenne az orvosi költség, a fiatalkori halálesetek miatt bekövetkező munkakiesés, és egyéb veszteség.

A cseppfolyós gáz égésekor a mérések szerint 96 százalékkal kevesebb nitrogén-oxid keletkezik, mint a dízel, és 68 százalékkal kevesebb, mint a benzin égésekor. További előny, hogy a szilárdrészecske-kibocsátás negyede a fenti üzemanyagokénak.

Az Euro 6-os normát bemutató cikkünket itt találja.