Önjáró autók lepik el a brit utakat

lutz pathfinder
Vágólapra másolva!
Piacvezető akar lenni az ország, vadiúj kisautót is fejlesztettek.
Vágólapra másolva!

Vezető nélküli autók nyilvános tesztje kezdődik négy brit városban, Milton Keynesben, Bristolban, Greenwichben és Coventryben. A próbaüzem ideje alatt önműködő autók négy típusát tesztelik, köztük egy nagyobb golfautóra hasonlító utasszállító járművet, és egy kétszemélyes kisautót is.

Forrás: LUTZ

A kormányzat jelenleg is dolgozik egy olyan - a tervek szerint tavasszal elkészülő - gyakorlati szabályozáson, amely meghatározná, hogy a vállalatok milyen feltételekkel tesztelhetnek vezető nélküli járműveket a közutakon következő nyártól. Az autópályákra is kiterjedő teszt csak olyan önműködő autókra vonatkozna, amelyekben ül egy olyan megfelelően képzett személy, aki képes átvenni az autó feletti irányítást szükség esetén.

Forrás: LUTZ

A brit autóipar erőteljesen növekedett a közelmúltban, ezt jelzi az elmúlt tíz évben megduplázódott értékű brit autóexport is. A kormányzat reméli, hogy a vezető nélküli autók segíthetnek fenntartani a szektor növekedését a következő évtizedekben.

Forrás: LUTZ

A becslések szerint 2025-re 900 milliárd fontot is érhet az önműködő autók globális piaca, amelyen jelenleg számos vállalat versenyez. A brit kormány 19 millió fontot (közel 8 milliárd forint) költ a próbaüzemre.