Október 1-jétől törvény tiltja Angliában az autósok számára a cigarettázást, ha gyerek is ül a járműben. A szerdán elfogadott jogszabály célja, hogy megóvja a 18 éven aluliakat a passzív dohányzás ártalmaitól. Walesben már életbe léptettek hasonló korlátozást és Skócia is fontolgatja a lépést. A törvénysértésen kapott brit autósokat akár 50 fontra (21 ezer forint) is büntethetik. A korlátozás nem vonatkozik azokra, akik egyedül utaznak, vagy nyitott tetejű autót vezetnek.

Forrás: British Lung Foundation

A British Lung Foundation jótékonysági szervezet adatai szerint hetente több mint 430 ezer gyermek van kitéve másodlagos dohányfüstnek az autókban. Közegészségügyi szakértők szerint a passzív dohányzás a gyermekeknél növelheti az asztma, az agyhártyagyulladás és a bölcsőhalál kockázatát. A British Lung Foundation győzelemként ünnepelte a korlátozást.

A dohányosok érdekeit képviselő Forest csoport vezetője, Simon Clark eltúlzottnak nevezte a lépést. "A dohányosok túlnyomó többsége tudja, hogy meggondolatlanság gyermekkel az autóban dohányozni, és nem is tesz így. Nincs szükségük rá, hogy az állam ilyen szinten beleavatkozzon az életükbe" - mondta Clark, hozzátéve, hogy a rendőrség nem lesz képes egymaga betartatni a törvényt, így a kormánynak egy kisebb "besúgóseregre" lesz szüksége a kihágások jelentéséhez.